Digitaalinen kietoutuneisuus : - epätasa-arvon luoja? - Drachman, Nelly (My University, 2026)
Tässä tutkimuksessa otan tarkasteluun älylaitteiden; kuten älypuhelimen ja tietokoneen kautta avautuvan digitaalisen kulttuurin ilmentymän yhteiskunnassa. Teknologia ja digitaalisuus mielletään usein loistaviksi apulaisiksi jokapäiväisiin asioimisiin ja askareiden hoitamisiin. Jollain tapaa digitaalisuus voi olla nykyajassa hyödyllistä ja arkea helpottavaa. Kuitenkin yhteiskunnassa on myös heitä, jotka eivät välttämättä osaa tai kykene käyttämään digitaalisuutta tai elektronisia laitteita hyödykseen samalla tapaa. Epätasa-arvo on sana, joka on tutkimukseni johtava punainen lanka. Tässä tutkimuksessa haluan tuoda esille kaksi tärkeää aihetta. Ensinnäkin haluan nostaa heidän ääniänsä esille, jotka ovat syrjäytyneet haluamattaan tästä vallitsevasta uudesta digitaalisesta ajasta. Sekä toiseksi tuon tutkimuksessani näkyviin aikaamme muodostuneen digitaalisen kulttuurin, joka kietoutuu meihin monella tapaa. Tutkimukseni aineistoina toimivat kolme henkilöhaastattelua. Haastattelemani henkilöt ovat kohdanneet haasteita ja epäkohtia liittyen digitaalisiin laitteisiin ja sosiaalisen median käyttöön. Johtuen paljolti siitä, kenelle ja miten sähköiset palvelut ovat rakennettu palvelemaan yhteiskuntaa. Haastatteluista olen etsinyt kulttuurisia merkityksenantoja ja arjen kokemuksia digitaalisesta kehityksestä yhteiskunnassamme. Tutkielmassani selvitän ja puntaroin, miten nämä teemat nousevat esiin haastatteluista yhdessä tutkimuskirjallisuuden kanssa. Tutkimuksestani toivon pystyväni tuomaan keskusteluun digitaalisen vallankumouksen syrjäytymisen uhan.
Keywords: digitaalinen kuilu, sosiaalinen media, epätasa-arvo