Yrityksen vahingonkorvausvastuun edellytykset Euroopan komission yritysvastuudirektiiviehdotuksessa - Toivonen, Iris (My University, 2023)
Tutkielma käsittelee Euroopan komission yritysvastuudirektiiviehdotuksen vahingonkorvausvastuusäännöstä. Tutkielman tarkoituksena on identifioida se, millä edellytyksin yritys voi yritysvastuudirektiiviehdotuksen mukaan olla vahingonkorvausvelvollinen. Tutkimus on metodiltaan oikeusdogmaattinen ja hyödyntää sekä lainopin käytännöllistä että teoreettista suuntausta. Tutkielmassa on läsnä vahva spekulatiivinen elementti. Tämä johtuu siitä, että tutkimus perustuu direktiiviehdotukseen, joka ei ole vielä velvoittavaa oikeutta. Tutkielmassa päädytään siihen, että yrityksen vahingonkorvausvastuun edellytykset ovat kokonaisuutena monisäikeiset ja osittain epäselvästi muotoillut. Direktiiviehdotuksen säännökset ilmentävät vahingonkorvausvastuun edellytyksiä pääpiirteissään. Yritys voi olla vahingonkorvausvelvollinen, jos se laiminlyö toteuttaa asianmukaiset toimenpiteet direktiiviehdotuksen 7 ja 8 artiklojen noudattamiseksi. Yrityksen laiminlyönnistä tulee aiheutua haitallinen vaikutus, jonka tulee johtaa vahinkoon. Sekä yrityksen laiminlyönnin ja haitallisen vaikutuksen että haitallisen vaikutuksen ja vahingon väleillä tulee olla syy-yhteys. Yritys voi ehdotuksen mukaan olla vastuussa tytäryhtiöidensä tai arvoketjunsa vakiintuneiden liikesuhteiden aiheuttamista vahingoista. Epävarmuutta edellytysten täyttymisen arvioimisessa aiheuttavat direktiiviehdotuksessa käytetyt epätarkkarajaiset termit, kantajan kohtaamat prosessuaaliset vaikeudet sekä lainvalintaa koskevat kysymykset. Näihin seikkoihin tulisi kiinnittää huomiota kesällä 2023 alkavissa direktiiviehdotuksen lopullista muotoa koskevissa EU:n toimielinten kolmikantaneuvotteluissa.
Keywords: yritysvastuu, yritysvastuudirektiivi, Euroopan unioni, vahingonkorvaus