Kombinatoriikka ja todennäköisyyslaskenta lukion matematiikassa - Mustakoski, Maria (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Tämä tutkielma on osa syksyllä 2016 aloitettua avoin oppikirja -projektia. Tutkielmassa on laadittu lukion opetussuunnitelman 2015 tavoitteiden mukaista materiaalia lukion pitkän matematiikan MAA10 todennäköisyys ja tilastot -kurssille. MAA10 -kurssin sisällöistä on tässä tutkielmassa käsitelty kombinatoriikan, klassisen todennäköisyyden ja todennäköisyyden laskusääntöjen aihealueita. Opinnäytetyö sisältää laaditun oppimateriaalin lisäksi oppimateriaalin teorian perusteluosuuden, opettajanoppaan ja vastaukset harjoitustehtäviin. Perusteluosuudessa tuodaan ilmi oppimateriaaliin tehtyjä valintoja opetussisältöjen esitysjärjestyksestä ja opetustavasta. Opettajanoppaassa on esitys kurssin ajankäyttösuunnitelmasta. Opettajanopas sisältää myös pohdintatehtäviin vastauksia ja toteutusideoita oppitunneille. Oppimateriaalin sisältöön vaikuttaa valtakunnallisen lukion opetussuunnitelman perusteiden 2015 lisäksi oppikirjan projektiryhmän määrittelemät Habits of Mind -tavoitteet, joilla halutaan tukea opiskelijoiden matemaattista ajattelua. Laaditussa oppimateriaalissa painottuu kuvailun ja visualisoinnin tavoitteet.