Varhaiskasvatuksen opettajien henkilöstöpulan eriytyminen : Henkilöstörakenteen alueellinen tarkastelu Turun kaupungin varhaiskasvatusyksiköissä - Hasani, Anette (My University, 2025)
Tässä tutkimuksessa tarkastellaan varhaiskasvatuksen opettajasegregaatiota Turun kaupungin varhaiskasvatusyksiköissä. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten varhaiskasvatuksen opettajien kelpoisuus ja sijoittuminen jakautuvat kaupungin eri varhaiskasvatusalueilla, sekä mitkä tekijät vaikuttavat tähän jakautumiseen. Ilmiötä lähestytään kvantitatiivisesti Webropol-kyselyllä, joka on suunnattu päiväkodinjohtajille ja varhaiskasvatuksen johtoryhmälle. Tulokset osoittavat alueellisia eroja: erityisesti sosioekonomisesti heikommilla alueilla, kuten Itäiselle varhaiskasvatusalueella Turussa, on vaikeuksia rekrytoida päteviä varhaiskasvatuksen opettajia. Varhaiskasvatuksen opettajien sijoittumiseen vaikuttavat eniten heidän omat toiveensa, asuinpaikka ja yksikön vetovoima, kun taas henkilöstöhallinnon strategiset päätökset ja rekrytointiohjeet näyttäytyvät vähemmän merkittävinä tekijöinä. Tutkimus korostaa tarpeen kehittää henkilöstöhallinnon käytäntöjä ja kohdentaa resursseja erityisesti niille alueille, joilla opettajapula on suurin, edistäen näin varhaiskasvatuksen tasa-arvoa ja laadukasta pedagogista toimintaa koko kaupunkialueella
Keywords: varhaiskasvatus, opettajasegregaatio, alueellinen eriytyminen, rekrytointihaasteet, koulutuksellinen tasa-arvo, segregaation ehkäisy