Mentorointi yrittäjän työhyvinvoinnin tukena - Ikäheimonen, Minna (My University, 2022)
Tämän Pro Gradu tutkielman tavoitteena on selvittää, miten mentorin mukanaolo auttaa yrittäjää selviytymään ja jaksamaan työelämässä ja miten mentorointi tukee yrittäjän työhyvinvointia. Tutkimuksella tavoitellaan yrittäjien näkökulman selville saamista siihen, miten he kokevat mentorin käytön hyödyttäneen heidän yrittäjänä toimimistaan sekä miten mentorointi on auttanut heidän ongelmiensa ratkaisemisessa ja liiketoimintansa eteenpäin viemisessä. Tutkimus toteutettiin kyselynä ja puolistrukturoituna haastatteluna. Tutkimusmenetelmä valittiin tutkimusaiheen moniulotteisen luonteen vuoksi, kuitenkin fenomenologisella lähestymistavalla. Alkuun tehdyn kyselyn tavoitteena oli löytää haastateltavat yrittäjät tutkimusta varten Suomen yrityskummit ry:n verkostosta. Pääkysymyksenä tässä tutkimuksessa on, millä tavoin mentorointi on vaikuttanut yrittäjän työhyvinvointiin? Lisäksi selvitetään mikä mentoroinnissa koettiin tärkeäksi? Kysely lähetettiin sähköpostilla 3500 vastaanottajalle, joiden tiedot ovat Suomen yrityskummit ry:n asiakasrekisterissä. Kyselyyn vastasi 110 mentorointiin osallistunutta, joista 21 ilmoittautui haastateltavaksi, mutta lopulta heistä vain 15 osallistui haastatteluun. Tutkimus tehtiin joulukuussa 2021, noin puolitoista vuotta maailmanlaajuisen Covid -19 pandemian puhkeamisen jälkeen. Haastateltaville esitettiin 15–40 minuuttia kestäneessä haastattelussa 13 kysymystä. Haastattelut tehtiin Covid -19 pandemiasta johtuen etänä. Haastateltavat suhtautuivat erittäin innokkaasti tutkimukseen ja monen kanssa syntyi vuorovaikutusta myös tutkimuksen päätyttyä. Avoin, keskusteluun kehottava ja ystävällinen lähestyminen, kuten myös haastattelijan oma yrittäjätausta ja Suomen yrityskummi ry:n mentorina toimiminen, avasi keskustelulle ihan omanlaisensa äänensävyn. Vastaukset analysoitiin fenomenologista menetelmää käyttäen. Tässä menetelmässä kokemus ja merkitys saavat laajemman käsityksen, kun sitä peilaa vastaajan toimintaympäristöön. Fenomenologinen menetelmä selittää sitä, mikä on ollut vastaajien käsitys, riippumatta siitä, onko sille muiden kannatusta asiaan. Kysymysten vastauksia tarkasteltiin sisällönanalyysimenetelmällä. Tässä tutkimuksessa kiinnostuksen kohteena oli se, miten haastatellut yrittäjät kokivat mentoroinnin vaikuttaneet omaan työhyvinvointiinsa. Tutkimustulos osoitti, että jo ensimmäisestä kerrasta lähtien mentorin mukaantulo helpotti yrittäjän ahdistusta, stressiä ja siitä johtuvia oireita ja antoi toivoa sille, että yhdessä ongelmallisista tilanteista selvitään. Mentorointia käytettiin eniten myynnin, markkinoinnin ja taloushallinnon toimintojen kehittämäiseen sekä uusien liiketoiminta mahdollisuuksien ja toimialojen kartoittamiseen. Jokainen mentorointiin osallistunut aktori suosittelisi sitä myös muille.
Keywords: aktori, mentori, mentorointi, motivaatio, stressi, työhyvinvointi, vertaismentorointi, volitio, yrittäjä, yrityskummi