Luonnonmukaisen tuotannon muutos Suomessa : Euroopan Unionin politiikan ja maataloustukien vaikutus luomutuotantoon - Minkkinen, Noora (My University, 2026)
Tutkielman aiheena oli luonnonmukaisen tuotannon muutos Suomessa ja EU-politiikan sekä maataloustukien vaikutus luomutuotantoon. Luonnonmukainen tuotanto tarkoittaa kestävää maanviljelyä, joka ei aiheuta haittaa ympäristölle eikä eläimille. Siitä käytetään lyhennettä luomu. Euroopan Unionin politiikka vaikuttaa Suomen maatalouteen yhteisen maatalouspolitiikan kautta. Kansallisen maatalouspolitiikan tavoitteena on ollut lisätä luomuviljelyalaa kahteenkymmeneenviiteen prosenttiin kokonaisviljelyalasta vuoteen 2030 mennessä. Luomutuotantoon vaikuttavat useat eri tekijät, joista maataloustuet ovat keskeisessä asemassa. Tukien merkitys on suuri erityisesti Suomessa, joka sijaitsee maatalouden kannalta ilmastollisesti epäsuotuisalla alueella. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, miten luomutuotanto on muuttunut määrällisesti ja alueellisesti Suomessa vuodesta 2004 vuoteen 2024, miten tuet ovat muuttuneet samalla aika välillä ja onko tukien ja luomutuotannon välillä havaittavissa yhteyttä. Tutkimuksessa selvitettiin, miten luomutuotanto on muuttunut koko Suomessa ja alueellisesti ELY-keskuksittain. Tutkimuksen aineistona käytettiin tilastoja, jotka ladattiin Suomen luonnonvarakeskuksen tilastotietokannasta, Tilastokeskukselta, Ruokavirastolta ja Eurostatista. Tulosten havainnollistaminen tapahtui QGIS-paikkatieto-ohjelman avulla. Tutkielmassa käytettyjen tilastojen ja menetelmien perusteella luomuviljelyala on kasvanut Suomessa. Samaan aikaan yritysten määrä on kuitenkin vähentynyt. Tätä on selitetty maataloustukien pinta-alaan perustuvan maksuperustaisuuden avulla. Suomessa on alueellisia eroja luomuviljelyalan ja -osuuden suhteen. Useat eri tekijät vaikuttavat alueellisiin eroihin. Niitä ovat esimerkiksi ilmasto- ja ympäristötekijät sekä maataloustukien jakautuminen eri tukialueiden mukaan. Maataloustukien määrä on kasvanut vuodesta 2004 vuoteen 2023. Luomuviljelyalan ja maataloustukien välillä on havaittavissa positiivinen yhteys eli tukien määrän kasvaessa myös viljelyala kasvaa. Tulos oli tilastollisesti merkitsevä.
Keywords: luonnonmukainen tuotanto; luomutuotanto; Euroopan Unioni eli EU; yhteinen maatalouspolitiikka