Johtaminen kriisitilanteissa : Psykologisen turvallisuuden säilyttäminen organisaatiossa henkilöstövähennysten aikana - Ketola, Kaisa (My University, 2025)
Erilaiset organisaatiokriisit luonnehtivat hyvin tämän päivän epävarmaa ja nopeasti muuttuvaa liiketoimintaympäristöä. Globaalit kriisit ovat aiheuttaneet massairtisanomisia organisaatioissa, kun yritykset ovat pyrkineet turvaamaan liiketoimintansa jatkuvuuden leikkaamalla esimerkiksi henkilöstökustannuksissa. Henkilöstövähennykset ovat kuitenkin jo itsessään kriisi organisaatiossa jatkavien työntekijöiden näkökulmasta. Henkilöstön vähentäminen lisää työpaikkaepävarmuutta, mikä heikentää työntekijöiden kokemusta psykologisesta turvallisuudesta eli tunteesta siitä, että työyhteisössä uskaltaa ilmaista esimerkiksi omia ajatuksia, ideoita ja huolia ilman pelkoa negatiivisista seurauksista. Psykologinen turvallisuus on merkittävä tekijä työyhteisössä, sillä se vaikuttaa positiivisesti sekä työntekijään että organisaation menestymiseen. Tämä tutkielma on kirjallisuuskatsaus, jossa tarkastellaan kriisitilanteiden johtamisen ja psykologisen turvallisuuden välistä yhteyttä henkilöstövähennysten aikana. Tutkielman tutkimuskysymys on, millaiset toimenpiteet kriisitilanteiden johtamisessa voivat vahvistaa tai ylläpitää organisaatioon jäävien työntekijöiden tunnetta psykologisesta turvallisuudesta henkilöstövähennysten aikana. Tutkielmassa tarkastellaan organisaatiokriisejä, kriisinhallinnan prosessia ja kriisijohtajan roolia kriisinhallinnan prosessissa. Psykologista turvallisuutta käsitellään määrittelemällä kyseinen ilmiö käsitteenä ja tarkastelemalla sen vaikutuksia sekä yksittäiseen työntekijään että koko organisaatioon. Myös henkilöstövähennyksiä käsitellään ilmiön määrittelyn ja vaikutusten kautta, jotka myös kattavat sekä työntekijä- että organisaationäkökulman. Tutkielman tulosten perusteella voidaan todeta, että hyvä kriisitilanteen johtaminen pitää sisällään useita toimenpiteitä, joiden avulla voidaan vahvistaa jatkavien työntekijöiden tunnetta psykologisesta turvallisuudesta. Tulosten valossa näyttää siltä, että johtajien tulisi viestiä avoimesti ja selkeästi, rakentaa työntekijöiden luottamusta johtoa ja organisaatiota kohtaan, kuunnella työntekijöitä aktiivisesti, antaa heille tukea sekä positiivista palautetta, luoda yhteinen visio tulevaisuudesta ja osallistaa työntekijöitä organisaation uudelleenjärjestelyprosessiin. Tutkielma osoitti, että henkilöstövähennysten vaikutukset organisaatiossa jatkaviin työntekijöihin on aihe, josta tarvitaan lisää tutkimuksia. Erityisesti henkilöstövähennysten vaikutusta jatkavien työntekijöiden psykologiseen turvallisuuteen tulisi tutkia enemmän, sillä nykyinen tutkimus on keskittynyt pääasiassa siihen, miten työpaikkaepävarmuus vaikuttaa työntekijöiden psykologiseen turvallisuuteen. Vaikka nämä ilmiöt ovatkin yhteydessä toisiinsa, olisi sekä työntekijöiden että organisaatioiden näkökulmasta hyödyllistä, jos tutkimukset keskittyisivät nimenomaan henkilöstövähennysten ja psykologisen turvallisuuden väliseen yhteyteen.
Keywords: henkilöstövähennys, kriisinhallinta, organisaatiokriisi, psykologinen turvallisuus