Alaikäiselle tarjottava tuki mielen hyvinvoinnin ollessa uhattuna – kokemusasiantuntijoiden näkemyksiä - Putkuri Tiina; Latva-Korpela Irene; Häkkinen Mikko (Finland, 2025)
Tutkimustieto lasten ja nuorten kokemuksista mielen hyvinvoinnin tukeen liittyen on vähäistä.
Mielen hyvinvoinnin uhkista omakohtaista kokemusta omaavat, koulutetut kokemusasiantuntijat nostivat esiin sekä toivottavia että vältettäviä toimintatapoja tilanteisiin, joissa alaikäinen tarvitsee tukea mielen hyvinvoinnin haasteisiin.
Alaikäisille kaivattu tuki mielen hyvinvoinnin ollessa uhattuna koostui mielen hyvinvointia tukevasta arkiympäristöstä; ammattilaisen arvostavasta ja välittävästä suhtautumistavasta; lapsen ja nuoren osallisuudesta; perheen osallistamisesta ja tukemisesta; vertaistuesta ja kokemusasiantuntijuudesta sekä sujuvista ja tarpeenmukaisista palveluista.
Tuen tarjoamista ja palveluita tulee kehittää niitä käyttävien tarpeisiin ja toiveisiin vastaaviksi.