Miss Americana : Taylor Swiftin tähteyden kehitys dokumenttielokuvan ja median muuttuvien diskurssien valossa - Koivisto, Elsa (My University, 2025)
Laulaja-lauluntekijä Taylor Swift kuuluu nykypäivän menestyneimpien artistien joukkoon ja on saavuttanut megatähtistatuksen liki 20-vuoden uransa aikana. Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää, mistä elementeistä tämä megatähteys koostuu ja miten tähän pisteeseen on päästy hyödyntämällä suoratoistopalvelu Netflixissä vuonna 2020 julkaistua Swiftin elämänkerrallista dokumenttia Miss Americana, joka vie katsojan Swiftin uran kulissien taakse. Dokumentin kuvausajankohta sijoittuu vuosiin 2017–2019, mutta teemat kattavat hänen koko uransa. Erityisesti keskitytään Swiftin poliittisen kannan paljastamiseen, julkisuuskuvan muodostumisen positiivisiin ja negatiivisiin hetkiin ja henkilökohtaisiin asioihin, kuten kehonkuvaan ja ihmissuhteisiin. Dokumentin rinnalle olen myös valinnut valtavirtamedioiden tarjoamaa media-aineistoa tukemaan dokumentin narratiivia ja analysoimalla siinä käsiteltyjä teemoja laajemmassa median värittämässä kontekstissa. Tutkielman teoreettinen viitekehys painottuu kulttuuriteollisuuden, tähteyden ja dokumentaarisuuden teorioihin, joiden pohjalta analysoin Swiftin tähti- ja julkisuuskuvan muodostumista. Itse dokumenttia eli pääasiallista aineistoani lähestyn lähilukua hyödyntäen toteuttamalla audiovisuaalisen analyysin ja täten myös analyysin Swiftin tähteydestä hyödyntäen dokumentaarisuuden piirteitä. Väitän, että Miss Americana -dokumentti on toiminut käännekohtana Swiftin uralla ja on vaikuttanut siihen, miten Swiftin tähteys näyttäytyy dokumentin jälkeisellä aikakaudella. Julkisuus dokumentin edeltävässä ajassa on ollut suurta, mutta paikoitellen hyvin salattua ja pintapuolista. Dokumentti toimii tähteyden kontekstissa avaimena paljastaa julkisen imagon takana olevia jännitteitä ja mitkä tekevät Swiftistä sellaisen tähden, mitä hän on. Dokumentti toimii samalla tunnustuksen keinona eli se nähdään Swiftin keinona paljastaa omaa inhimillisyyttään ja ristiriitojaan osana tähteyden kokonaiskuvan muodostumista painottaen Swiftin elämän osa-alueita, joista hän ei ole aiemmin tuonut julkisuuteen. Tunnustus toimii dokumentissa keinona tuoda esiin henkilökohtaisia kokemuksia ja sisäisiä kamppailuja, jotka ovat aiemmin jääneet median rakentamien narratiivien varjoon. Tutkimus osoittaa, kuinka Miss Americana dokumenttina haastaa kulttuuriteollisuuden tuottamaa vakiinnuttamaa ja kontrolloitua tähtikuvaa tarjoamalla tilaa yksilöllisyydelle ja avoimuudelle, ja Swiftin uralla se näyttäytyy siirtämällä painopisteen musiikillisesta menestyksestä kohti yhteiskunnallista toimijuutta ja julkista itsereflektiota. Dokumentin paljastusten avulla, Swift on päässyt toteuttamaan itseään sekä luovassa että yhteiskunnallisessa mielessä, mutta samalla megatähteys on luonut uusia vastoinkäymisiä ja ristiriitoja Swiftin uralla dokumentin jälkeisellä ajalla. Swiftin julkisuuskuva on jatkuvassa neuvottelussa hänen itsensä, edustajakoneistonsa ja median välillä ja dokumentti todistaa tämän toimiakseen välineenä Swiftin tunnustukselle.
Keywords: tähteys, megatähteys, julkisuuskuva, julkisuuden henkilö, dokumenttielokuva, kulttuuriteollisuus, audiovisuaalinen analyysi