Näin meillä on aina tehty : Luovuus ja innovaatioiden syntymiseen vaikuttavat tekijät suomalaisissa organisaatioissa - Iliev, Veera (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Tutkielmassa perehdytään innovaatioiden syntymiseen suomalaisissa organisaatioissa. Tutkimuksessa selvitettiin miten seitsemässä organisaatiossa innovaatiot rakentuvat ja millaisilla valinnoilla organisaatioissa voidaan edesauttaa innovaatioiden syntymistä. Ideoita syntyy arjessa ja niitä täytyy kyetä työstämään tehokkaasti. Keskeistä on mahdollisuus hyödyntää luovuutta kaikessa tekemisessä sekä tuoda tiimejä ja ihmisiä yhteen ratkomaan ongelmia ja keksimään uutta. Jos organisaation eri osat eivät kykene tehokkaaseen yhteistyöhön, ideat ja uudet kokeilut jäävät usein toteutumatta. Innovaatiot vaativat tuekseen prosesseja, jotka kannustavat kokeilemaan ja viemään ideoita eteenpäin. Ilman selkeästi kommunikoituja prosesseja ihmisten on haastavaa toimia proaktiivisesti ja edistää kokeiluja. Prosessi ei kuitenkaan saa muodostua organisaatiossa itse tarkoitukseksi, vaan sen täytyy rakentaa joustavaksi vastaamaan lopputuotteen tarpeita. Tärkeä osa prosessia on mahdollisimman alas jalkautettu päätöksenteko, jotta ihmisillä on mahdollisuus viedä asioita eteenpäin ilman hyväksyntäprosessia ja toimia proaktiivisesti. Tiimeille ja henkilöille tulee antaa vastuuta viedä kokeiluja loppuun asti mahdollisimman itsenäisesti. Mikäli idea kuuluu organisaatiossa usean eri henkilön toimivallan alle, idean omistajuus tulee keskittää idean keksijälle. Jalkautetun päätöksenteon myötä johdolle jää kokeiluissa konsultoiva rooli, ja mahdollisuus keskittyä omassa työssään strategisiin kysymyksiin. Organisaatiojohdon tulee keskittyä implementoimaan prosesseja, jotka tukevat kokeilukulttuuria. Kokeilut ja uusien ideoiden eteenpäin vieminen organisaation sisällä vaativat yhä voimakkaasti johdon tukea. Päätöksenteon jalkauttaminen tiimeille ja lähiesimiehille nopeuttaa ideoiden etenemistä mutta vaatii samalla johdon luottamusta omaan henkilöstöön. Johdon tulisi suhtautua kokeiluihin mahdollisuutena innovaatioihin ja antaa ideoiden omistajuus selkeästi niiden keksijöille. Tutkimusaineisto koottiin haastattelemalla 21 ylempää toimihenkilöä tai organisaatiojohdon henkilöä Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla keväällä 2014. Tutkielma on induktiivinen kvalitatiivinen tutkimus.