Matkalla biokauteen : Miten verkottunut bioketju punotaan? Case Varsinais-Suomi - Ahvenainen, Marko; Hietanen, Olli (fi=Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu|en=University of Turku, Turku School of Economics|, 2019)
Metsäalasta on kehittymässä kasviperäinen fotosynteesiklusteri, jossa puuta – ja myös muita biomateriaaleja, kuten esimerkiksi leviä ja bakteereja – myydään nesteenä, kaasuna ja biomassana kaikille muille toimialoille. Biosähköä siirretään langattomasti maailman markkinoille. Kompostoituvasta elektroniikasta valmistetut kännykät heitetään käytön jälkeen kukkapenkkiin, jossa niistä kasvaa kesäkukkia ja muita hiilinieluja. Biotalouden arvoketjun kehittymisessä ei kuitenkaan ole kyse pelkästään muutoksesta paperin kysynnässä. Muutoksen kourissa ovat tuotannon ja talouden rakenteet sekä laajemmin ajateltuna koko inhimillinen kulttuuri elämäntapoineen ja arvoineen. Tämä raportti esittelee ensin kehittymässä olevan fotosynteesiklusterin liiketoiminnan tasoja ja arvoketjuja. Tämän jälkeen raportissa ehdotetaan toimenpiteitä Varsinais-Suomen fotosynteesiklusterin kehittämiseksi.