Friedmanin testi - Forsell, Sara (My University, 2025)
Tässä tutkielmassa tutustutaan Friedmanin testiin. Friedmanin testi on epäparametrinen menetelmä toistomittausten analysointiin silloin, kun aineisto ei täytä parametrisen testin vaatimuksia. Tutkielman alussa esitellään Wilcoxonin testi, josta Friedmanin testi on yleistetty. Tämän jälkeen siirrytään Friedmanin testiin, sen testisuureen laskentaan sekä testin käytännön toteutukseen. Menetelmien havainnollistamiseksi tutkielmassa käytetään sekä käsin tehtävää laskentaa että RStudiolla suoritettuja testejä. Esimerkkiaineistoina hyödynnetään sekä simuloitua mittausdataa että RStudion valmiita aineistopaketteja, kuten marketing ja selfesteem. Näiden avulla esitellään testausprosessi hypoteesin muodostamisesta tulosten tulkintaan asti. Lopuksi esitellään toistomittausten varianssianalyysi, joka on Friedmanin testiä vastaava parametrinen testi. Tutkielma antaa kokonaisvaltaisen katsauksen toistomittausten analysointiin.