John Deweyn merkitys Yuriko Saiton arjen estetiikan innoittajana - Konttinen, Iiro (My University, 2024)
Pro gradu -tutkielmani toimii Deweyn kokemuskäsityksiin ja Saiton arjen estetiikkaan (engl. everyday aesthetics) tutustuttavana kirjoituksena, jonka tarkoituksena on osoittaa näiden kahden erilaisen näkemyksen yhtäläisyyksiä. Yuriko Saito on yksi arjen estetiikan keskeisistä edustajista, ja hän on myöntänyt, että John Deweyn filosofiaa pidetään arjen estetiikassa yhtenä suurena innoituksen lähteenä. Vaikka Yuriko Saito on myöntänyt Deweyn vaikutuksen suuntaukselle, ei tästä huolimatta ole aivan selvää, miltä osin Deweyn filosofia on lopulta arjen estetiikkaan vaikuttanut. Tarkoitukseni on siis tuoda esille Deweyn filosofiaan ja Saiton arjen estetiikkaan liittyviä yhtymäkohtia, jotta Deweyn vaikutus arjen estetiikkaan voidaan paremmin ymmärtää. John Deweyn filosofiaan liittyvässä tarkastelussa päälähteinäni käytän Kai Alhasen teosta John Deweyn kokemusfilosofia, Kalle Puolakan teosta John Deweyn Estetiikka - kokemus, luonto ja kulttuuri sekä useita John Deweyn omia tekstejä, joista erityisesti Taide kokemuksena on syytä nostaa esille. Arjen estetiikkaan liittyen päälähteenäni toimii Yuriko Saiton teos Everyday Aesthetics. Tutkielmassa onnistun paikantamaan yhtymäkohtia John Deweyn ja Yuriko Saiton arjen estetiikan välille, joista kolme ovat erityisesti mainitsemisen arvoisia. Ensinnäkin Saito on omaksunut Deweyn käsityksen kokemuksen “raakileista”, joista meidän on aloitettava esteettisten kokemusten tarkastelu. Toiseksi Saito vaikuttaa omaksuneen Deweyn esittämän kritiikin taiteen museokäsitykselle ja ottaneen sen lähtökohdakseen arjen estetiikassa esitetylle kritiikille koskien taidekeskeisiä esteettisiä teorioita. Kolmanneksi Saito ottaa Deweyn kanssa yhtenevän kannan siitä, että meidän tulisi olla tarkkaavaisempia – toisin sanoen enemmän läsnä – suhteessamme elämään yleensä, jotta voimme parantaa ja elää merkityksellisempää elämää.
Keywords: John Dewey, Yuriko Saito, estetiikka, arjen estetiikka, vihreä estetiikka, kokemus, esteettinen kokemus, kokemusfilosofia, vuorovaikutus.