Digitalisaation hyödyntäminen yksityishenkilöiden asuntosijoittamisessa - Asanti, Juha (My University, 2019)
Suomessa on alati kasvava määrä yksityisiä asuntosijoittajia ja asuntosijoittaminen on yleisempää kuin koskaan. Asuntosijoittaminen vaatii kuitenkin sijoittajalta toimeliaisuutta paitsi sijoituspäätössä tehdessä niin myös jatkuvasti asuntoportfolion hallinnassa. Siinä missä esimerkiksi osakesijoittamisessa digitaalisuus ja päätöksenteontukijärjestelmät ovat jo pitkään palvelleet sijoittajaa ei asuntosijoittamisessa yksityisten henkilöiden keskuudessa ole digitaalisaatiota hyödynnetty juuri lainkaan vaan toimintamallit ja tietomäärän hallinta pitkälti perustuvat manuaaliseen työhön eikä kaupallisia järjestelmiä ollut ainakaan tutkimuksen tekohetkellä Suomessa saatavilla. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää kokisivatko suomalaiset yksityiset asuntosijoittajat tarvetta sellaisella tietojärjestelmälle, joka tukisi heidän sijoitustoimintaansa automatisoimalla sijoittamiseen kuuluvia työtehtäviä sekä auttamalla hallitsemaan sijoitustoimintaan liittyvää tietomäärää digitaalisesti. Tutkimus myös pyrkii selvittämään mitkä ovat niitä konkreettisia ja yksittäisiä asioita, joihin sijoittajat eniten kaipaisivat järjestelmältä tukea. Teoreettisella puolella tutkimus pyrkii lisäämään ymmärrystä yksityisen asuntosijoittajan toimintakentästä Suomessa tietojärjestelmien ja tiedonhallinnan näkökulmasta, sillä tästä aiheesta ei juuri aikaisempaa tutkimustietoa löydy. Asiaa selvitettiin kyselytutkimuksella pyytämällä sijoittajia arvioimaan 21 kuvitteellisen tietojärjestelmän toiminnollisuutta ja niiden hyödyllisyyttä. Kyseiset toiminnollisuudet vastasivat sellaisia asioita, joita sijoittajat joutuvat jatkuvasti osana sijoitustoimintaansa tekemään. Vastaajia pyydettiin myös antamaan taustatietoja, jotta voitiin analysoida vastauksia tarkemmin ja selvittää mahdollisia riippuvuuksia vastausten ja vastaajien taustaprofiilien välillä. Tutkimuksen tuloksena löytyi useita toiminnollisuuksia, joiden hyödyllisyys arvioitiin sijoittajien keskuudessa erittäin korkealle. Tutkimuksen johtopäätös on, että sijoittavat kokevat selkeää tarvetta sijoitustoimintaa tukevalle tietojärjestelmälle. Erityisesti maksujen seuranta, verotukseen liittyvän tiedon kerääminen ja tuottaminen sekä dokumentaation digitalisoiminen ovat sellaisia selkeitä alueita, joihin sijoittavat kokevat tarvitsevansa tukea, jota sijoitustoimintaa tukeva järjestelmä voisi tarjota. Tämä tutkimus tarjoaakin hyödyllistä tietoa sellaisilla toimijoille, jotka ovat kiinnostuneita yksityistä asuntosijoittamista tukevan tietojärjestelmän tarpeesta ja kaupallisuudesta.
Keywords: asuntosijoittaminen, digitalisaatio, tietojärjestelmät