Rasch analyysin käyttömahdollisuudet hoitotieteessä - esimerkkinä jalkojen omahoidon tietotesti - Stolt Minna; Pasanen Miko; Suhonen Riitta (Finland, 2025)
Rasch analyysi, osiovaste-teorian (Item Response Theory, IRT) menettely, on mittarin luotettavuuden arvioinnissa käytetty tilastollinen menetelmä. Sillä tarkastellaan osioiden (kysymysten/väittämien) vaikeustasoa ja vastaajia mitattavana olevaa kykyä tai ominaisuutta. Hoitotieteessä Rasch analyysin käyttö on vähäistä. Tutkimuksessa kuvataan Rasch analyysiä menetelmänä, sen käyttömahdollisuuksia ja sen tarjoamaa informaatiota mittarin psykometristen ominaisuuksien arvioinnissa hoitotieteen alalla. Käytämme esimerkkinä poikkileikkaustutkimusta, jossa aineisto kerättiin nivelrikkoa sairastavilta henkilöiltä (n=129) Jalkojen omahoitotiedot -tietotestillä (20 väittämää, 3-portainen vastausasteikko: oikein, väärin, en tiedä). Rasch analyysi kohdistui mittarin yksiulotteisuuteen, osiokohtaisiin kiinnittymisarvoihin, erotteluindeksiin ja erilaiseen osiotoimintaan. Jalkojen omahoitotiedot -tietotesti oli vaikea suhteessa vastaajien kykyihin. Tietotestin yksiulotteisuus oli matala, mutta kaikkien osioiden kiinnittymisarvot hyvät. Erottelun laajuus vastaajissa oli heikko, mutta osioissa korkea. Jatkossa mittarin ominaisuuksia, erityisesti vaikeustasoa ja sensitiivisyyttä, on tarpeen tarkastella muissa vastaajaryhmissä. Rasch analyysillä on monia käyttömahdollisuuksia hoitotieteessä uusien ja jo olemassa olevien mittareiden arvioinnissa. Klassisen testiteorian menetelmät ovat edelleen tarpeellisia ja käyttökelpoisia, mutta usein laajat aineistot vaativat osiovasteteorian mallien (kuten Rasch analyysi) hyödyntämistä.