Tulevaisuuden uudistavat toimitusketjut - Quarshie, Anne; Lorentz, Harri; Veijalainen, Anu (Tulevaisuuden tutkimuksen seura, 2026)
Nykypäivän liiketoiminta ja toimitusketjun hallinta vaikuttavat planeetan elämää ylläpitäviin järjestelmiin negatiivisesti, uhaten oman lajimme ja muiden elämänmuotojen kehityksen jatkumista. Tämän negatiivisen trendin lopettaminen vaatii transformatiivista eli perustavanlaatuista järjestelmätason uudelleenjärjestelyä, johon voi liittyä esimerkiksi ihmistoimintaa ohjaavien paradigmojen muutoksia. Regeneratiivinen eli uudistava paradigma herättää kasvavaa kiinnostusta yritysmaailmassa mahdollisuutena muuttaa liiketoimintaa ja sen vaikutuksia. Regeneratiivisuus voidaan käsittää sosioekologisten järjestelmien kykynä korjata itseään. Lisäksi regeneratiivisissa järjestelmissä kokonaisuuksien väliset vuorovaikutukset luovat uudistavaa dynamiikkaa, eli järjestelmän tila on jatkuvassa positiivisessa kehitysprosessissa. Uudistava liiketoiminta ja toimitusketjujen hallinta tarjoavat yrityksille mahdollisuuden osallistua regeneraatioon. Toistaiseksi tieteellinen ymmärrys erityisesti toimitusketjujen mahdollisuuksista toimia osana laajempia uudistavia järjestelmiä on kuitenkin vähäistä. Tässä tutkimuksessa perehdymme toimitusketjujen uudistavaan muutokseen sekä siihen liittyviin haasteisiin yhdistämällä teoreettista tietoa työpajoissa kerättyyn empiiriseen aineistoon. Kartoitamme regeneratiiviseen paradigmaan, liiketoimintaan ja toimitusketjuihin liittyvää aiempaa tutkimusta. Lisäksi yhteistyössä asiantuntijoiden kanssa, kahdessa työpajassa kerättyyn aineistoon pohjautuen luomme ymmärrystä uudistavista toimitusketjuista ja visioimme tulevaisuuden haasteita sekä mahdollisia ratkaisuja siirtymässä niitä kohti. Työpajoihin osallistui yhteensä 26 vastuullisen liiketoiminnan tai toimitusketjujen parissa työskentelevää asiantuntijaa ja johtajaa. Kehittämämme jaottelu erittelee keskeisiä uudistavien toimitusketjujen haasteita. Luokittelemme myös mahdollisuuksia haasteiden ylittämiseksi sekä tulevaisuuden uudistaviin toimitusketjuihin siirtymiseksi. Artikkelimme tulokset ovat hyödyksi uudistavien toimitusketjujen tulevaisuuden tutkimuksen sekä käytännön edistämisessä. Ne edistävät myös laajempaa tieteellistä ymmärrystä tulevaisuudessa kärjistyvien kestävyyshaasteiden mahdollisista ratkaisuista.