Afrikkalais-amerikkalainen unelma : Toni Morrisonin romaanit Home ja God Help the Child retorisen kertomusteorian valossa - Kilkki, Maiju (My University, 2021)
Pro gradu -tutkielmani käsittelee Toni Morrisonin romaaneja Home (2012) ja God Help the Child (2015) afrikkalais-amerikkalaisen unelman näkökulmasta retorista kertomusteoriaa sekä muita tutkimuksia apuna käyttäen. Romaanit osallistuvat vielä tänäänkin ajankohtaiseen keskusteluun ihonväriin perustuvasta epätasa-arvosta yhdysvaltalaisessa yhteiskunnassa. Kytken romaanit Morrisonin aiemman tuotannon jatkumoon ja sijoitan ne myös kirjallisuushistorialliseen kontekstiinsa. Ne kuuluvat paitsi Yhdysvaltain kirjallisuuden kenttään, myös afrikkalais-amerikkalaisen kulttuurin ja kirjallisuuden perinteeseen. Morrisonin teokset ovat yhteydessä aikansa yhteiskunnalliseen kontekstiin. Selvitän, millaisessa yhteiskunnassa romaanien afrikkalais-amerikkalaiset elävät ja kuinka historian tapahtumat näkyvät romaaneissa. Home-romaani sijoittuu 1950-luvulle ja God Help the Child nykyaikaan, joten afrikkalaisamerikkalaisten arkiongelmat tulevat romaaneissa esiin eri tavoin. Tutkin, millaisena amerikkalainen unelma afrikkalais-amerikkalaisille Morrisonin romaaneissa näyttäytyy ja mitä se voisi heille tarkoittaa. Analysoin myös, kuinka romaaneissa käsitellään esimerkiksi rasismia ja traumoja. Taloudellista menestystä painottava amerikkalainen unelma ei ole kaikkien ulottuvilla. Afrikkalais-amerikkalaisen unelman merkitys on kollektiivisempi ja se liittyy tasa-arvoisen elämän tavoitteluun. Menestymisen mahdollisuudet pitäisivät kuitenkin olla kaikille samat. Syrjintä ja rakenteellinen rasismi yhteiskunnassa on tuotava esiin ja tunnustettava. Siten myös afrikkalais-amerikkalaiselle unelmalle voi jonakin päivänä asettaa uusia merkityksiä.
Keywords: Toni Morrison, Yhdysvaltain kirjallisuus, afrikkalais-amerikkalainen kirjallisuus, retorinen kertomusteoria, amerikkalainen unelma, rasismi, toiseus, etninen identiteetti