Tasapainotettuun osakeindeksiin sijoittaminen : Tasapainotettujen mallisalkkujen menestyminen verrattuna markkina-arvopainotettuun OMXH25 -indeksiin Suomen osakemarkkinoilla 2007–2016 - Mitronen, Markus (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Indeksisijoittaminen on saanut viime aikoina yhä enemmän suosiota sijoittajien keskuudessa. Tyypillisesti indeksisijoittamisella tarkoitetaan sijoittamista passiiviseen rahastoon, joka sijoittaa markkina-arvopainotettuun osakeindeksiin. Tällöin sijoittaja voi olla varma siitä, että saa osakemarkkinoiden keskimääräisen tuoton. Tasapainotettuun indeksiin sijoittamalla poiketaan markkina-arvopainotuksesta tavoitteena päihittää markkinatuotto, jonka tyypillinen markkina-arvopainotettu indeksi pystyy tarjoamaan. Kiinnostus tähän tutkielma-aiheeseen lähti kysymyksestä, olisiko mahdollista hyödyntää indeksisijoittamisen etuja, mutta samalla välttää perinteisen markkina-arvopainotetun indeksin heikkouksia ja haittapuolia. Tutkielman päätutkimusongelmana on, tuottaako tasapainotettu indeksi parempaa tuottoa sekä parempaa riskikorjattua tuottoa kuin markkina-arvopainotettu indeksi. Alaongelmana on selvittää, mitä vaikutuksia tasapainotetun sijoitussalkun tasapainotustiheydellä on salkun tuottoon ja riskiin. Tutkielma toteutettiin käyttäen nomoteettista tutkimusotetta. Tutkielmassa käytettiin kvantitatiivisia menetelmiä, runsasta kvantitatiivista aineistoa ja empiria oli oleellisesti läsnä. Aiemmat tutkimukset maailmalla ovat osoittaneet, että tasapainotettuun indeksiin sijoittaminen on menestynyt hyvin verrattuna markkina-arvopainotettuun indeksiin. Tutkielman empiirisessä osiossa testattiin tasapainotetun indeksisijoittamisen suoriutumista Suomen osakemarkkinoilla vuosien 2007–2016 välillä. Kohdeindeksiksi valittiin OMXH25 -indeksi, josta luotiin kolme tasapainotettua mallisalkkua erilaisin tasapainotustiheyksin. Tulokset osoittivat, että kaikki tasapainotetut mallisalkut saavuttivat parempaa tuottoa sekä parempaa riskikorjattua tuottoa kuin vertailukohteena käytetty markkina-arvopainotettu OMXH25 -indeksi. Puolivuosittain tasapainotetulla mallisalkulla oli tulosten mukaan optimaalisin tasapainotustiheys. Tutkielman mukaan tasapainotettu indeksisijoittaminen on hyvin varteenotettava vaihtoehto silloin kun sijoittajan tavoitteena on päihittää markkinatuotto. Tämän tutkielman ja aiheesta aiemmin tehtyjen tutkimusten lähes yhteneväisten tutkimustulosten mukaan tasapainotettuun osakeindeksiin sijoittamista voidaan pitää tehokkaana tapana sijoittaa ja se haastaa vahvasti perinteiseen markkina-arvopainotettuun indeksiin sijoittamisen. Tasapainotettua indeksisijoittamista kannattaa vähintäänkin harkita osaksi monipuolisesti hajautettua sijoitussalkkua. Pienyhtiöanomalia saattaa olla yksi merkittävimmistä tekijöistä, jonka vuoksi tasapainotettu indeksi on menestynyt tuotossa niin hyvin markkina-arvopainotettuun indeksiin verrattuna. Tämä osaltaan todistaa myös sitä, että osakemarkkinat eivät välttämättä olisi täydellisen tehokkaat.