”RAKKAUTTA JA IKÄVÄÄ…”Vanhemman näkökulma vauvan kanssa koettuun läheisyyteen ja eroon vastasyntyneiden teho-osastolla - Mäkelä, Heli (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2016)
Kun perheeseen syntyy tehostettua hoitoa vaativa vauva, vanhemmat joutuvat olemaan erossa vauvastaan. Varhainen fyysinen ja emotionaalinen läheisyys on elintärkeää sekä vauvan että van-hemman hyvinvoinnille ja positiivisen kiintymyssuhteen muodostumiselle. Vastasyntyneiden teho-osastolla läheisyys vaihtelee vanhemman ja vauvan ihokontaktista vanhempien läsnäoloon yksi-kössä ilman fyysistä kosketusta, jolloin vanhempi voi silti olla tunnetasolla lähellä lastaan. Tunnepe-räiseen läheisyyteen kuuluvat myös eron tunteet lapsesta. Vielä ei tiedetä riittävästi, mitä vanhem-mat mieltävät läheisyyden ja eron kokemuksiksi vauvastaan. Tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata vauvan ja vanhemman läheisyyden ja eron hetkiä vastasyn-tyneen teho-osastolla. Tavoitteena oli lisätä tietämystä siitä, missä tilanteissa ja mitä asioita van-hemmat mieltävät läheisyytenä, samoin kuin mikä aiheuttaa heille eron kokemuksen vauvastaan. Samanaikaisesti testattiin älypuhelimeen ladatun HAPPY (Handy Application to Promote Preterm infant happY –life) –sovelluksen käytettävyyttä aineistonkeruumenetelmänä. Tutkimus oli luonteeltaan laadullinen kuvaileva tutkimus. Tutkimusaineisto kerättiin vanhemmilta (n=23) joulukuun 2014 ja toukokuun 2015 välisenä aikana älypuhelimeen ladatulla sovelluksella, jonne vanhemmat vuorokauden ajan äänittivät tarinoita kokemistaan läheisyyden ja eron hetkistä. Lisäksi vanhemmat täyttivät kyselylomakkeen taustatiedoista ja sovelluksen käyttökokemuksista. Aineisto analysoitiin käyttämällä induktiivista temaattista analyysiä. Vauvan ja vanhemman välinen läheisyys vastasyntyneiden teho-osastolla oli luonnollista ja van-hemmat kokivat sitä eniten fyysisessä kosketuksessa vauvaansa. Kuitenkin jo vauvan läheisyydes-sä vietetty aika sai vanhemmat tuntemaan läheisyyttä, jota he edistivät omalla aktiivisella toiminnal-laan. Läheisyyttä edisti myös ammattitaitoinen ja sen myötä vanhempien luottamusta lisäävä henki-lökunnan toiminta. Ero oli vanhempien mielestä tilanteeseen liittyvä välttämättömyys ja kaikki van-hemmat kokivat sitä ollessaan fyysisesti etäällä vauvastaan. Kiireen tunne ja erilaiset vauvan hoi-toon liittyvät välttämättömyydet saivat vanhemmat tuntemaan myös emotionaalista eroa, vaikka olisivatkin olleet fyysisesti lähellä vauvaansa. Vanhemmuuteen ja imetykseen liittyvissä tilanteissa läheisyys ja ero esiintyivät toisinaan myös samanaikaisesti. Läheisyys antoi vanhemmille voimaa jaksaa eroa ja erotilanteissa vanhemmat helpottivat pahaa oloaan ajattelemalla läheisiä hetkiä vau-van kanssa. Käyttökokemukset HAPPY - sovelluksesta aineistonkeruumenetelmänä olivat positiivi-sia ja sillä kerätty tutkimusaineisto oli sisällöltään rikas. Vanhemman ja vauvan välinen läheisyys vastasyntyneen teho-osastolla on luonnollista ja välttämä-tönkin ero saa vanhemman tuntemaan syyllisyyttä. Henkilökunnalla on monia mahdollisuuksia edis-tää läheisyyden toteutumista.