Rauhaa ja solidaarisuutta : Kansainvälisen olympiakomitean verkkosivuillaan esittämä arvoretoriikka 2020–2024 - Lampola, Rebekka (My University, 2025)
Tarkastelen tässä gradussa laadullisen sisällönanalyysin keinoin Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) verkkosivuilla julkaistuissa teksteissä esiintyvää arvoretoriikkaa aikavälillä 2020–2024. KOK esittää edistävänsä osana toimintaansa useita eri arvoja kuten rauhaa, solidaarisuutta, kestävyyttä ja sukupuolten välistä tasa-arvoa. Lisäksi KOK väittää pyrkineensä muun muassa Olympic Agenda 2020 –ohjelman avulla lisäämään oman toimintansa uskottavuutta sekä vastuullisuutta. Näiden arvojen valikoitumiseen on tosin vaikuttanut olympialaisten sekä järjestön itsensä vuosien varrella kohtaama kritiikki, johon arvoretoriikkaa toimii osaltaan reaktiona ja vastauksena. Sen lisäksi, että analysoin KOK:n taipumusta viitata tiettyihin arvoihin kuvaillessaan toimintaansa, arvioin KOK:n arvoihinsa liittyvän argumentoinnin vakuuttavuutta sekä sitä, millaiset järjestön todelliset mahdollisuudet ovat toteuttaa arvoja. Kiinnitän myös erityisesti huomiota siihen, miten KOK:n poliittisten toimijoiden kanssa tekemä yhteistyö osana sen arvoihin liittyviä tavoitteita on sovitettavissa yhteen järjestön poliittisen neutraalisuuden sekä sen peräänkuuluttaman urheilun autonomian kanssa. Lisäksi tarkastelen sitä, millaisena KOK esittää urheilijoiden roolin arvoretoriikassaan.
Keywords: Kansainvälinen olympiakomitea, olympialiike, olympismi, arvot, urheilun voima, Olympic Agenda 2020, retoriikka, urheilun autonomia, neutraalit urheilijat