Kokaiinin, amfetamiinin ja metamfetamiinin akuutit elimelliset haittavaikutukset - Kurttila, Ella (My University, 2026)
Huumeiden käyttö ja siihen liittyvät fyysiset, psyykkiset ja sosiaaliset haitat ovat lisääntyneet maailmanlaajuisesti. Stimulantit aiheuttavat merkittävää kansanterveydellistä kuormaa niiden käytön yleisyyden vuoksi. Stimulanttien akuutit haitat liittyvät niiden voimakkaaseen sympatomimeettiseen vaikutukseen, joka voi johtaa hengenvaaralliseen myrkytykseen ja useiden elinjärjestelmien komplikaatioihin. Tämän kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena on kuvata kokaiinin, amfetamiinin ja metamfetamiinin käytön aiheuttamia akuutteja elimellisiä komplikaatioita sekä niiden keskeisiä patofysiologisia mekanismeja. Lisäksi kirjallisen työn lopussa on liitteenä ohje ammattilaisille ja käyttäjille kokaiinin, amfetamiinin ja metamfetamiinin terveyshaitoista esitteen muodossa. Aineisto koottiin PubMed-tietokannasta tehdyillä kirjallisuushauilla, joissa käytettiin stimulantteihin ja akuutteihin komplikaatioihin liittyviä hakusanoja. Katsaukseen sisällytettiin aiheen kannalta oleellisimmat katsaukset, meta-analyysit, alkuperäistutkimukset, raportit ja tapausselostukset. Lisäksi hyödynnettiin kotimaisia tietokantoja (Duodecim, Terveysportti) sekä viranomais- ja seurantamateriaaleja (mm. jätevesitutkimukset ja EUDA:n raportit). Kirjallisuuden perusteella stimulantti-intoksikaation keskeisiä piirteitä ovat takykardia, hypertensio ja hypertermia, ja vakavat komplikaatiot painottuvat sydän- ja verenkiertoelimistöön, keskushermostoon, munuaisiin ja hengityselimistöön. Kokaiiniin liittyy suurentunut sydäninfarktiriski, rytmihäiriöitä sekä aorttakomplikaatioita; lisäksi se altistaa aivoverenkiertohäiriöille, rabdomyolyysille ja akuutille munuaisvauriolle sekä keuhkovaurioille. Amfetamiini ja metamfetamiini aiheuttavat samankaltaisia, usein nuoremmalla iällä ilmeneviä kardiovaskulaarisia ja neurologisia komplikaatioita, ja metamfetamiinin yliannostuksissa hypertermia näyttäytyy keskeisenä kuolleisuutta lisäävänä mekanismina. Suonensisäinen käyttö lisää merkittävästi infektioriskiä, kuten iho- ja pehmytkudosinfektioita sekä endokardiittia.
Keywords: kokaiini; amfetamiini; metamfetamiini; haittavaikutukset; intoksikaatiot