Metaetiikan teoriat ja moraalin motivoivuus – ovatko ne yhteensovitettavissa? - Vuorela, Tomas (My University, 2026)
Tämän tutkielman tarkoitus on tarkastella metaetiikan teorioiden esittämien ontologisten, epistemologisten ja semanttisten haasteiden vaikutusta motivaatioon, joka kohdistuu tekemiimme moraaliarvostelmiin. Miten metaeettisten teorioiden voidaan katsoa suhtautuvan moraalisen motivaation teorioihin, jotka pyrkivät selittämään motivaatiotamme toimia moraaliperiaatteidemme mukaisesti? Ovatko arvojen olemassaolon ja moraalikielen merkityssisällön kieltävät teoriat yhteensopivia moraalisen motivaation sisältämien näkemysten kanssa? Tutkielman tarkoitus on arvioida ja tehdä tulkintoja metaeettisiä teorioita siitä näkökulmasta, joiden perusteella ne ovat mahdollista nähdä hyväksyvän tai edustavan jotakin moraalisen motivaation teoriaa. Tutkielma käsittelee edellä mainittujen aiheiden lisäksi David Humen filosofiaa tahdosta ja motivaatiosta. Humen filosofian tarkoitus on nostaa esiin moraalisiin motivaatioteorioihin ja metaeettisiin teorioihin erottamattomasti liittyvä totuusarvon ja halun välinen dynamiikka. Humen tekemät huomiot tosiasioiden ja halujen suhteesta toiminnassamme auttavat teorioiden ymmärtämisessä sekä tulkintojen tekemisessä siitä, minkälaisia käsitteellisiä eroja tai puutteita näiden teorioiden välillä ilmenee.