Yksilöllisyys vai yhteneväisyys? : Laadullinen sisällönanalyysi ekofeminismin eri muodoista Plan International Suomen politiikkasuosituksissa - Tuikka, Ida (My University, 2025)
Ilmastokriisi koskettaa kaikkia, mutta erityisesti naisia ja tyttöjä ympäri maailmaa. Tähän ongelmaan ovat puuttuneet kansalaisjärjestöt – kuten esimerkiksi Plan International Suomi –, jotka sekä tarjoavat informaatiota että toimintasuosituksia ilmastopolitiikan päättäville osapuolille. Samaan aikaan kun järjestettiin ensimmäiset ilmastokokoukset, nousi feminismin toinen aalto ja sen myötä myös ekofeminismi, joka käsittelee luonnon ja naisten välistä yhteyttä. Yhdistän siis tässä tutkielmassa ekofeministisen teorian sekä laadullisen sisällönanalyysin, joiden avulla tarkastelen lastenoikeusjärjestö Plan International Suomen politiikkasuosituksia tasa-arvon ja ilmastokriisin näkökulmista. Tässä kandidaatintutkielmassa tutkin, mitkä ja miten eri ekofeminismit näkyvät Plan International Suomen kahden eri raportin politiikkasuosituksissa. Raportit käsittelevät ilmastokriisin ja tasa-arvon välistä yhteyttä. Käytän metodina teorialähtöistä sisällönanalyysiä, jolle olen laatinut luokittelurungon Carolyn Merchantin teoksen Radical Ecology: The Search for a Livable World pohjalta. Teoreettisena viitekehyksenä toimii siis Merchantin määrittämä ekofeminismi ja sen eri muodot, joita ovat kulttuurinen, liberaali sekä sosiaalinen ja sosialistinen ekofeminismi. Näiden avulla tutkin, miten Plan International Suomi toteuttaa ekofeminismiä raporteissaan ja toiminnassaan laajemmin ilmastopolitiikan konteksissa. Analyysin keskeisin tulos on, että eniten Plan International Suomen raporttien politiikkasuosituksissa ja sitä kautta järjestön toiminnassa laajemmin näkyy liberaali ekofeminismi. Myös kulttuurinen ekofeminismi on kuitenkin suuressa roolissa. Siksi onkin tärkeää pohtia, onko tutkimuksen kohteena olevalle järjestölle tärkeämpää naisten ja tyttöjen aseman vahvistaminen eli yksilöllisyys kulttuurisen ekofeminismin tavoin vaiko mahdollisuuksien tasa-arvon painottaminen eli yhteneväisyys liberaalin ekofeminismin tavoin.
Keywords: ekofeminismi, Plan International Suomi, kansalaisjärjestöt, ilmastokriisi