Uuden tuloutusta koskevan IFRS 15 -standardin vaikutus projektien osatuloutukseen Case: Projektitoimittaja - Liminka, Sini (fi=Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu|en=University of Turku. Turku School of Economics|, 2017)
Tällä hetkellä voimassa olevat tuloutusta koskevat standardit IAS 11 (Pitkäaikaishankkeet) ja IAS 18 (Tuotot) korvataan uudella IFRS 15 -standardilla (Myyntituotot asiakassopimuksista). Uutta standardia on sovellettava 1.1.2018 tai sen jälkeen alkavalta tilikaudelta Tämä tutkielma on laadultaan päätöksentekometodologinen, joka sisältää case-tutkimuksen. Tutkielmassa selvitetään mitä asioita projektiliiketoimintaa harjoittavan yrityksen tulee huomioida uuden IFRS 15 -standardin käyttöönotossa. Tutkielmassa käydään lyhyesti läpi nykyisin voimassaolevien standardien mukaiset säädökset koskien tuloutusta yleensä ja erityisesti projektiliiketoiminnan näkökulmasta. Sen jälkeen käydään läpi uuden IFRS 15 -standardin pääpiirteet ja myös tässä keskittyen projektiliiketoiminnan erityispiirteisiin. IFRS 15 -standardin yhteydessä esitetään viitekehys kyseisen standardin käyttöönotosta. Viitekehys pitää sisällään tuloutustavan valinnassa, liitetietojen keräämisessä ja siirtymäsäännöissä esiintyviä asioita, joita yrityksen tulee huomioida ennen IFRS 15 -standardin käyttöönottoa. Tämän tutkielman empiriaosuus koostuu erään kansainvälisen teollisuudenalan yrityksen tulosyksikön asiakasprojektien osatuloutuksesta vuosien 2007–2015 aikana. Tarkoituksena oli selvittää IFRS -standardin muutoksen vaikutukset yrityksen tulokseen. Empiriaosuuden vertailuvuosia vertaamalla keskenään ilmeni, että uuden Myyntituotot asiakassopimuksista -standardin ja vanhojen IAS 11 ja 18 -standardien välinen ero voi olla joko merkittävän suuri suuntaan tai toiseen tai olematon. Eron suuruuteen vaikuttaa myös se kumpaa uutta At a point in time- vai Over time -tuloutusmenetelmää Yritys X voi käyttää asiakasprojekteihinsa. Voidaankin todeta, että käytettävä tuloutustapa vaikuttaa huomattavasti siihen, kuinka paljon uusi IFRS -standardi vaikuttaa sekä yrityksen tilinpäätökseen ja liiketoimintaan. Muutoksella voi olla erittäin merkittävä vaikutus projektitoimintaa harjoittavan yrityksen toiminnan tuloksen jakautumiseen eri vuosille. Kuitenkin tarpeeksi pitkällä aikavälillä erot tasoittuvat. Tämä johtuu siitä, että tulos tasaantuu ajan kuluessa, mutta yksittäisen tilikauden tulokseen muutoksella voi olla erittäin suuri merkitys. Tutkielmassa on luotu muistilista siitä mitä yrityksien, erityisesti projektiliiketoimintaa harjoittavien yrityksien tulee huomioida, kun yritykset ottavat käyttöön IFRS 15 -standardin. Yrityksien kannattaa aloittaa valmistautuminen IFRS 15 -standardin käyttöönottoon ajoissa, koska se vaatii paljon työtä.