Projektipäällikön transformationaalisen johtajuuden yhteys projektin onnistumiseen - Suomela, Emmi (My University, 2025)
Projektin menestystekijöitä on tarkasteltu projekteja käsittelevässä tutkimuskirjallisuudessa ja projektipohjaiset rakenteet ovat laajalti käytössä organisaatioissa. Projektin onnistumisella on havaittu olevan suora yhteys yrityksen liiketoimintaan, mikä tekee projekteista merkittävän tutkimuskohteen. Johtamistutkimuksessa johtajalla tunnistetaan olevan merkittävä vaikutus organisaation menestykseen, mutta projektien menestystekijöiden joukkoon johtamista on nostettu vasta vähän. Keskeinen teoria projektitiimien johtamisen tutkimuksessa on transformationaalinen johtajuus. Transformationaalinen johtaja välittää alaisilleen vaikutelman vahvasta ammattitaidostaan ja vakuuttaa alaiset siitä, että hänellä on selkeä visio menestyksen saavuttamiseen. Tämä saa alaiset innostumaan ja sitoutumaan tiimin tavoitteisiin. Tässä tutkielmassa tarkastellaan projektipäällikön transformationaalisen johtajuuden yhteyttä projektien onnistumiseen. Tutkielma vastaa tutkimuskysymykseen: "Millä tavoin projektipäällikön transformationaalinen johtajuus tukee projektitiimin toimintaa?" Tutkielmassa käydään läpi projektitiimin toimintaa, johtamista pro- jekteissa, transformationaalisen johtajuuden yhteyttä projektitiimin toimintaan ja mekanismeja, joiden kautta transformationaalinen johtajuus on yhteydessä projektin onnistumiseen. Tutkielma on toteutettu kirjallisuus- katsauksena hyödyntäen vertaisarvioituja tutkimusartikkeleita. Tutkielman perusteella voidaan todeta transformationaalisen johtajuuden olevan positiivisesti yhteydessä projektitiimin toimintaan ja sen myötä projektin onnistumiseen. Projektin luonne ja ympäristö ovat yhteydessä siihen, minkälainen transformationaalisen johtajuuden merkitys on projektin onnistumiselle. Mekanismit, joiden kautta transformationaalisen johtajuuden yhteys projektitiimin toimintaan realisoituu, ovat hyvin moni- naisia.
Keywords: transformationaalinen johtaminen, projektit, projektinhallinta, projektitiimi, projektin johtami- nen, projektipäällikkö