Faagi-antibioottiyhdistelmähoidot mikrobilääkeresistenttien bakteeri-infektioiden hoidossa - Koponen, Ville (My University, 2025)
Bakteerien kehittyvä kyky suojautua mikrobilääkkeiltä aiheuttaa vuosittain globaalisti merkittävän määrän kuolemia ja taloudellisia kustannuksia lisääntyvien ja vaikeammin hoidettavien bakteeri-infektioiden myötä. Maailmanterveysjärjestö (WHO) arvioi mikrobilääkeresistenttien (AMR) bakteerien olleen osana noin 6,5 miljoonaa kuolemantapausta vuonna 2019. AMR-bakteeri-infektiot aiheuttavat joka vuosi maailmanlaajuisesti kymmenien miljardien eurojen kulut heikentyneen työn tuottavuuden sekä kasvaneiden terveydenhuoltokustannusten vuoksi. Mikrobilääkeresistenssin kehitys vaikeuttaa infektioiden hoitamista nykymenetelmillä ja heikentää muiden hoitojen, kuten leikkausten ja kemoterapian tehokkuutta. Pitkittyneet ja hankaloituneet hoitojaksot johtavat kasvaviin terveydenhuollon kuluihin. Nykyään bakteeri-infektioita hoidetaan yleisesti antibiooteilla, vaikka antibioottiresistenssin lisääntymisen myötä antibioottien teho infektioiden hoitamisessa on heikentynyt jo vuosikymmeniä. Antibiootit aiheuttavat bakteereille valintapainetta, jonka seurauksena ne voivat kehittyä resistenteiksi hoidoille. Ilmiötä kiihdyttää antibioottien väärinkäyttö ja saamattomuus. AMR-ongelman korjaamiseksi esimerkiksi WHO on sopinut jäsenmaidensa kanssa toimintasuunnitelman, jonka tarkoitus on lievittää ongelmaa muun muassa lisäämällä tietoisuutta ongelmasta sekä tehostamalla antibioottien väärinkäytön valvontaa. AMR-ongelman ratkaisemiseksi on myös kehitteillä uusia, vaihtoehtoisia hoitomenetelmiä bakteeri-infektioiden hoitamiseen. Näistä vaihtoehdoista bakteriofagit (faagit) ovat luonnollisesti esiintyviä, bakteereita infektoivia viruksia. Faagit infektoivat spesifisesti isäntäbakteerin, monistavat itseään ja lopulta tuhoavat isäntäsolun, vapauttaen uusia faageja ympäristöön. Faageja käytettiin kliinisesti infektioiden hoitamisessa noin sata vuotta sitten, mutta niiden käyttö länsimaissa väheni antibioottien yleistyessä. Faagihoitojen hyödyntäminen kuitenkin jatkui Neuvostoliitossa ja Itä-Euroopassa. Yhdistämällä tietyt faagit ja antibiootit on mahdollista saavuttaa synergistinen eli toisiaan vahvistava antibakteerinen vaikutus. Faagi-antibioottiyhdistelmähoidot hyödyntävät faagi-antibiootti synergian biologisia mekanismeja tehokkaamman hoitovasteen saavuttamiseksi. Ilmiö on havaittu in vitro -tutkimusten lisäksi eläinkokeissa sekä sataa kliinistä tapausselostusta analysoivassa retrospektiivisessä katsausartikkelissa.
Keywords: Mikrobilääkeresistenssi, faagi-antibioottiyhdistelmähoito, bakteeri-infektio, faagi-antibiootti synergia