Advanced age (≥60 years) is not associated with an increased risk of postoperative complication in breast reduction surgery: a comparative study of 756 patients - Lundberg, Mira (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Rintareduktio eli rintojen pienennysleikkaus on maailman 8:nneksi yleisin plastiikkakirurginen leikkaus. Toimenpide helpottaa suuriin rintoihin liittyviä oireita, kuten niska-, hartia- ja selkäkipuja, ryhtiongelmia, hautumia sekä liikunnan epämukavuutta. Niin kuin kaikkiin leikkauksiin myös rintojen pienennysleikkaukseen liittyy riskejä, kuten haavatulehdukset ja arpeutuminen. Suurentuneeseen komplikaatioriskiin on aiemmin liitetty korkea BMI, tupakointi, poistetun rintaleikkeen suuri koko ja korkea ikä. Nyt tehdyn tutkimuksen tarkoitus oli selvittää iän vaikutus leikkauksen jälkeisiin komplikaatioihin, sillä aiheesta on ilmestynyt vain muutamia julkaisuja ja tulokset ovat olleet hajanaisia. Retrospektiivisessa tutkimuksessa tarkasteltiin 756:n rintojen pienennysleikkauksessa käyneen potilaan tietoja. Leikkaukset oli tehty Tyksissä vuonna 2005¬─2014. Potilaat jaettiin iän perusteella kahteen ryhmään. Vanhempien, vähintään 60-vuotiaiden, ryhmä koostui 122 potilaasta, kun taas nuorempien, alle 60-vuotiaiden, ryhmä 634 potilaasta. Tutkimusanalyysia varten kerättyjä suureita olivat potilaan ikä, BMI, pitkäaikaissairaudet, tupakointi, kaulakuoppa-nännimitta, leikkaukseen kulunut aika, poistetun rintaleikkeen paino, verenvuodon määrä leikkauksen aikana, sairaalassaoloaika sekä leikkauksen jälkeisen seurannan kesto. Komplikaatioiksi luokiteltiin haavan avautuminen, pinnallinen ja syvä haavainfektio, hematooma, serooma, rasva- ja nänninekroosi, leikkauksen jälkeinen verenvuoto, arpeutuminen, epäsymmetria ja koirankorvamuodostus. Iäkkäämmillä potilailla oli tutkimustulosten mukaan enemmän pitkäaikaissairauksia, leikkausajat olivat pidempiä ja poistettujen rintaleikkeiden paino oli suurempi alle 60-vuotiaiden potilaiden ryhmään verrattuna. Komplikaatioita tarkasteltaessa iäkkäiden ryhmällä oli korkeampi riski saada rasvanekroosia leikkauksen jälkeen verrattuna alle 60-vuotiaisiin potilaisiin. Kaiken kaikkiaan korkeampaan ikään ei kuitenkaan liittynyt suurempaa postoperatiivisten komplikaatioiden riskiä. Niinpä potilaan leikkauskelpoisuutta arvioitaessa pelkän iän ei tulisi olla este leikkaukselle, vaan tärkeämpää olisi arvioida potilaan riskitekijöitä kokonaisuutena.
Korkeampaan ikään ei liity suurempaa postoperatiivisten komplikaatioiden riskiä rintojen pienennyskirurgiassa: 756:n potilaan vertaileva tutkimus