IFRS-tilinpäätösstandardin käyttöönotto tilinpäätösraportoinnissa - Korpunen, Erika (My University, 2023)
Kansainvälisen IFRS-standardin käyttöönottoon liittyen on tehty useita tutkimuksia sen jälkeen, kun aihe tuli ajankohtaiseksi Euroopan Unionin lainsäädännön uudistamisen myötä. Vuonna 2005 tuli voimaan linjaus, jonka myötä kaikkien Euroopan Unionin alueen pörssiyhtiöiden oli otettava käyttöön kansainvälinen IFRS-standardi tilinpäätösraportoinnissaan. Nykyään yhä useampi yritys pohtii kansainvälisille markkinoille siirtymistä ja sen myötä pörssiin listautumista. Euroopan Unionin alueella pörssiin listautuminen edellyttää IFRS-standardin mukaista tilinpäätösraportointia. Aihealueen aikaisemmasta tutkimuksesta puuttuu havaintoja siitä, miten yksittäiset yritykset voivat siirtyä raportoimaan tilinpäätösraportointinsa suomalaisen tilinpäätöskäytännön sijaan kansainvälisen IFRS-standardin mukaisesti. Yhteiskunnallisesti olisi tärkeää, että aiheesta tehtäisiin enemmän tutkimusta, sillä se osaltaan rohkaisisi yksittäisiä yrityksiä siirtymään kansainväliseen tilinpäätösraportointiin. Osaa tämän case tutkimuksen tuloksista voisi varmasti hyödyntää useamman yrityksen tilinpäätössiirtymän apuna, vaikka jokaisen yrityksen kohdalla on lisäksi erikseen yksityiskohtaisesti arvioitava tilinpäätössiirtymän vaatimat toimenpiteet. Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena on tarkastella, miten tutkimuksen case yrityksen tilinpäätösraportointiprosessi muuttuu IFRS-standardin käyttöönoton myötä. Tarkastelussa keskitytään raportointiprosessin muutokseen sekä tarkastellaan tarkemmin IAS 38 -standardia, joka määrittelee taseen aineettoman omaisuuden raportointia. Tutkielman teoriaosiossa käsitellään IFRS-standardin taustaa, tavoitetta ja sisältöä. Lisäksi tarkastellaan suomalaisen ja kansainvälisen tilinpäätöskäytännön eroavaisuuksia. IFRS-standardin käyttöönoton osalta tarkastellaan raportointiprosessin työllistävyyttä. IFRS-standardin käyttöönottoon liittyen tarkastellaan tarkemmin IFRS 1 -standardia eli siirtymästandardia, jossa määritellään ohjeita, miten yksittäinen yritys voi siirtyä noudattamaan kansainvälistä tilinpäätösraportointia. Kansainvälisen tilinpäätösstandardin käyttöönottoon liittyy olennaisesti myös IAS 1 -standardi eli vertaiskelpoisuuden standardi, joka sisältää periaatteita tilinpäätöksen esittämiseen, jotta varmistutaan tilinpäätösraportoinnin oikeellisuudesta ja laadukkuudesta. Tutkielman perusteella voidaan todeta, että raportointiprosessin siirtymän huolellinen valmistelu takaa onnistuneen siirtymän. Tuloksista havaitaan, että IFRS-standardin käyttöönoton myötä tilinpäätösraportoinnin työllistävyys kasvaa ja tilinpäätösraportoinnin laatimiseen kuluu enemmän aikaa useassa eri raportointiprosessin vaiheessa. IFRS-standardin mukainen tilinpäätösraportointi vaatii yrityksen talousosastolta uudenlaista osaamista liittyen kokonaisvaltaisen liiketoiminnan ymmärtämiseen sekä IFRS-standardin mukaisten arvostusmenetelmien hahmottamista taseen omaisuuserien osalta.
Keywords: IFRS, IFRS-standardit, tilinpäätösraportointi, tilinpäätösraportointiprosessi, tilinpäätöskäytäntöjen eroavaisuudet, suomalainen tilinpäätöskäytäntö, kansainvälinen tilinpäätöskäytäntö, aineettomat hyödykkeet