Aleksitymian yhteys päätöksentekoon - Mårtensson, Linnea; Toivonen, Tuuli (My University, 2025)
Tämän systemaattisen katsauksen tavoitteena oli selvittää, miten aleksitymia on yhteydessä päätöksentekoon yleisesti ja tarkemmin sen eri tyyppeihin. Aleksitymia on persoonallisuuden piirrekokonaisuus, jonka keskiössä on tunteiden tunnistamisen sekä kuvaamisen vaikeus ja ajatuksien suuntautuminen ulospäin. Useiden teorioiden ja tapausesimerkkien mukaan tunteet ja niiden tulkinta ohjaavat ihmisten päätöksentekoa. Siksi on perusteltua olettaa, että aleksitymiaan liittyvät vaikeudet ovat yhteydessä päätöksentekoon. Tutkimukseen valittiin 14 artikkelia, jotka tutkivat hypoteettista moraalista päätöksentekoa, riskipäätöksentekoa ja muita päätöksentekotyyppejä yleisväestössä. Katsauksessa havaittiin keskimäärin pieni efekti aleksitymian ja päätöksenteon välillä, erityisesti aleksitymiaan liittyvä vaikeus tunnistaa tunteita oli yhteydessä riskipäätöksentekoon ja moraaliseen päätöksentekoon. Moraalisissa päätöksentekotilanteissa aleksityymiset henkilöt tekivät keskimäärin utilitaristisempia valintoja kuin ei-aleksityymiset henkilöt. Riskipäätöksentekotilanteissa aleksityymiset henkilöt tekivät epäsuotuisia ja riskialttiita valintoja enemmän kuin ei-aleksityymiset henkilöt. Aleksityymiset henkilöt karttelivat vähemmän tappioita ja tekivät impulsiivisempia valintoja kuin ei-aleksityymiset henkilöt. Tuloksia voidaan selittää sillä, että aleksityymisten henkilöiden on vaikea tunnistaa ja tulkita erilaisista vaihtoehdoista viriäviä kehollisia tunnereaktioita ja käyttää niitä apuna päätöksenteossa. Katsaus tarjoaa viitteitä aleksitymian yhteydestä päätöksentekoon. Tulokset eivät kuitenkaan kerro aleksitymian mahdollisesta vaikutuksesta arjen päätöksentekotilanteissa. Tämän takia olisi arvokasta tutkia ilmiötä käytännönläheisillä tutkimusasetelmilla. Tulosten tulkinnassa on huomioitava myös se, että aleksitymia ja päätöksenteko ovat ilmiöitä, joita voidaan teoretisoida ja selittää monin eri tavoin, ja siksi yksiselitteisiä selitysmalleja niiden yhteydestä ei voida muodostaa.
Keywords: aleksitymia, päätöksenteko, moraalinen päätöksenteko, riskipäätöksenteko, tunteiden tunnistamisen vaikeudet