Näkymätön Ninni; hiljaisten lasten toimijuuden ja osallisuuden toteutuminen varhaiskasvatuksessa - Kenola, Katri (My University, 2024)
TIIVISTELMÄ Kenola, Katri. 2021. Näkymätön Ninni; hiljaisten lasten toimijuuden ja osalli suuden toteutuminen varhaiskasvatuksessa. Varhaiskasvatustieteen prosemi naarityö. Jyväskylän avoin yliopisto. Kasvatustieteiden laitos. 37 sivua. Kaikki lapset eivät ole ulospäinsuuntautuneita ja reippaita ryhmässä toimijoita. Kaikki lapset eivät myöskään syystä tai toisesta saa tuotua omia ajatuksiaan, toi veitaan tai ideoitaan esille muiden lasten tavoin. Tämän laadullisen tutkimuksen tarkoituksena oli tarkastella varhaiskasvatuksen opettajien näkemyksiä näiden temperamentiltaan hiljaisempien lasten osallisuuden ja toimijuuden toteutumi sesta päiväkotiympäristössä. Tutkimusta varten haastateltiin neljä varhaiskasvatuksen opettajaa helmi kuussa 2021. Haastattelut suoritettiin teemahaastattelurungon pohjalta etänä Skype -sovelluksen avulla. Tutkimusaineisto analysoitiin sisällönanalyysin kei noin. Tutkimustuloksista kävi ilmi, että vastaajien mukaan hiljaisen lapsen toimi juuden ja osallisuuden tunnistamiseen liittyy neljä osatekijää; lapsen tempera mentti, lapsen toimijuuden taidot, kasvattajan toiminta ja resurssit. Lapsen toi mijuuden ja osallisuuden tukemiseen liittyy vastaajien mukaan myös neljä osa tekijää; vuorovaikutustuki, tukeminen ryhmässä, kasvattajan ominaisuus sekä resurssit. Tutkimukseni tuloksista voi päätellä, miten hienovaraista hiljaisen lapsen vuorovaikutus voi olla ja miten sensitiivinen ja läsnäolotaitoinen kasvattajan tu lee olla tunnistaakseen hiljaisen lapsen haparoivia pyrkimyksiä toimijuuteen. Tu loksista voi myös päätellä, että varhaiskasvatuksen opettajilla on runsaasti kei noja ja taitoja tukea hiljaisten lasten osallisuuden ja toimijuuden toteutumista, mikäli resurssit ovat kunnossa.