Application of RNAi to silence tartrate-resistant acid phosphatase: unexpected effects on the monocyte-macrophage lineage - Muhonen, Pirkko (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2007)
Tartraatti-resistentin happaman fosfataasin hiljentäminen RNAi menetelmällä: odottamaton vaikutus monosyytti-makrofagi linjan soluissa RNA interferenssi (RNAi) eli RNA:n hiljentyminen löydettiin ensimmäisenä kasveissa, ja 2000-luvulla RNAi menetelmä on otettu käyttöön myös nisäkässoluissa. RNAi on mekanismi, jossa lyhyet kaksi juosteiset RNA molekyylit eli siRNA:t sitoutuvat proteiinikompleksiin ja sitoutuvat komplementaarisesti proteiinia koodaavaan lähetti RNA:han katalysoiden lähetti RNA:n hajoamisen. Tällöin RNA:n koodaamaa proteiinia ei solussa tuoteta. Tässä työssä on RNA interferenssi menetelmän avuksi kehitetty uusi siRNA molekyylien suunnittelualgoritmi siRNA_profile, joka etsii lähetti RNA:sta geenin hiljentämiseen sopivia kohdealueita. Optimaalisesti suunnitellulla siRNA molekyylillä voi olla mahdollista saavuttaa pitkäaikainen geenin hiljeneminen ja spesifinen kohdeproteiinin määrän aleneminen solussa. Erilaiset kemialliset modifikaatiot, mm. 2´-Fluoro-modifikaatio, siRNA molekyylin riboosirenkaassa lisäsivät siRNA molekyylin stabiilisuutta veren plasmassa sekä siRNA molekyylin tehokkuutta. Nämä ovat tärkeitä siRNA molekyylien ominaisuuksia kun RNAi menetelmää sovelletaan lääketieteellisiin tarkoituksiin. Tartraatti-resistentti hapan fosfataasi (TRACP) on entsyymi, joka esiintyy luunsyöjäsoluissa eli osteoklasteissa, antigeenejä esittelevissä dendiriittisissä soluissa sekä eri kudosten makrofageissa, jotka ovat syöjäsoluja. TRACP entsyymin biologista tehtävää ei ole saatu selville, mutta oletetaan että TRACP entsyymin kyvyllä tuottaa reaktiivisia happiradikaaleja on tehtävä sekä luuta hajoittavissa osteoklasteissa sekä antigeenia esittelevissä dendriittisissä soluissa. Makrofageilla, jotka yliekpressoivat TRACP entsyymiä, on myös solunsisäinen reaktiivisten happiradikaalien tuotanto sekä bakteerin tappokyky lisääntynyt. TRACP-geenin hiljentämiseen tarkoitetut spesifiset DNA ja siRNA molekyylit aiheuttivat monosyytti-makrofagilinjan soluviljelymallissa TRACP entsyymin tuoton lisääntymistä odotusten vastaisesti. DNA ja RNA molekyylien vaikutusta TRACP entsyymin tuoton lisääntymiseen tutkittiin myös Tolllike reseptori 9 (TLR9) poistogeenisestä hiirestä eristetyissä monosyyttimakrofaagisoluissa. TRACP entsyymin tuoton lisääntyminen todettiin sekvenssistä ja TLR9:stä riippumattomaksi vasteeksi solun ulkopuolisia DNA ja RNA molekyylejä vastaan. Havainto TRACP entsyymin tuoton lisääntymisestä viittaa siihen, että TRACP entsyymillä on tehtävä solun immuunipuolustusjärjestelmässä.

RNA interference (RNAi) was originally discovered in plants, and in 2000, RNAi was also applied as a gene silencing tool in mammalian cells. It is a mechanism in which short double stranded RNA molecules (siRNAs) are incorporated into a special protein complex further catalysing the complementary RNA degradation. Proteins are thus not translated after RNA degradation. In this study, a new siRNA design algorithm siRNA_profile was developed to improve the selection of potential siRNA candidate sequences in order to facilitate efficient and specific gene silencing by RNAi. By using optimally designed siRNA molecules it might be possible to obtain long-term gene silencing and specific knock down of the target protein in cells. Different modifications, such as the incorporation of Fluoro-substitution in the 2´-position of the siRNA riboses, were tried to increase their stability in plasma and to enhance their efficacy. These are important properties of siRNA molecules when applying RNAi for therapeutical purposes. Tartrate-resistant acid phosphatase (TRACP) is an enzyme expressed in bone resorbing osteoclasts, in antigen presenting dendritic cells as well as in various tissue macrophages, which all are phagocytosing cells. The biological function of TRACP is still unknown, however, it has been suggested that TRACP´s capacity to generate reactive oxygen species (ROS) is involved in bone matrix degradation by osteoclasts and in the antigen presenting route of dendritic cells. Macrophages overexpressing TRACP have also increased intracellular ROS generating capacity and enhanced bacterial killing activity. siRNA and antisense DNA molecules specifically designed to silence the TRACP gene in monocyte-macrophage lineage originated cell cultures revealed an unexpected increase of TRACP expression. The effects of DNA and siRNA molecules on TRACP expression were further studied in monocytemacrophage lineage originated from Toll-like receptor 9 (TLR9) knock-out mice. Induction of TRACP expression was confirmed to be a sequence and a TLR9 independent response against exogenous DNA and RNA molecules. This increased TRACP expression suggests a new function for TRACP as a part of the innate immunity system.
Keywords: RNA Interference; RNA Interference; RNA, Small Interfering; DNA, Antisense