Arvosijoittaminen : ylituotto tehottomilla markkinoilla - Aurejärvi, Juho (My University, 2025)
Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan arvosijoittamista ja sen mahdollisuuksia saavuttaa ylituottoja tehottomilla osakemarkkinoilla. Tutkimus keskittyy erityisesti suhteelliseen arvosijoittamiseen, jossa osakkeiden arvostusta arvioidaan vertaamalla esimerkiksi P/E- ja P/B-lukuja toisiinsa tai historiallisiin tasoihin. Tutkielmassa analysoidaan arvosijoitusstrategioiden keskeisiä piirteitä ja niiden suhdetta markkinoiden tehokkuuteen sekä pohditaan, millaisissa markkinaympäristöissä arvosijoittaminen voi tuottaa markkinoita parempaa tuottoa. Lisäksi työssä käsitellään rahoitusmarkkinoiden toimintaa, tehokkaiden markkinoiden hypoteesia sekä portfolioteoriaa ja niiden merkitystä sijoitusstrategioiden arvioinnissa. Tutkielma rajautuu vertailemaan arvosijoittamista erityisesti P/E- ja P/B-lukujen perusteella kehittyneillä markkinoilla, kuten Yhdysvalloissa, Saksassa, Isossa-Britanniassa ja Suomessa. Kehittyvät markkinat, kuten Kiina ja Intia, on rajattu tarkastelun ulkopuolelle niiden erilaisen markkinarakenteen ja heikomman tehokkuuden vuoksi. Tutkimuksessa huomioidaan myös finanssikriisien ja markkinakuplien vaikutus arvosijoitusstrategioiden toimivuuteen. Tutkielma on toteutettu käsiteanalyyttisena kirjallisuuskatsauksena, jossa hyödynnetään sekä kotimaista että kansainvälistä tieteellistä tutkimusta, alan kirjallisuutta ja vertaisarvioituja artikkeleita. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, missä tilanteissa ja miksi arvosijoitusstrategiat voivat tuottaa ylituottoja sekä arvioida tehokkaiden markkinoiden hypoteesin paikkansapitävyyttä arvosijoittamisen näkökulmasta. Tutkielman tulokset osoittavat, että arvosijoittaminen voi tietyissä markkinaympäristöissä ja ajanjaksoissa tuottaa markkinoita parempaa tuottoa, erityisesti silloin, kun markkinat eivät ole täysin tehokkaat ja hinnoitteluun vaikuttavat esimerkiksi sijoittajien käyttäytymiseen liittyvät tekijät. Samalla tutkimus korostaa, että arvosijoittamisen menestys on vahvasti markkina- ja kontekstiriippuvaista, eikä strategia takaa ylituottoja kaikissa olosuhteissa. Tutkimuksen perusteella voidaan myös todeta, että erilaiset sijoitusstrategiat, kuten arvo-, kasvu- ja laatusijoittaminen, soveltuvat erilaisille sijoittajille heidän tavoitteidensa ja riskinsietokykynsä mukaan.
Keywords: arvosijoittaminen, P/E-luku, P/B-luku, finanssikriisi, markkinakupla, arvopreemio, markkinakonteksti