Ei tule Mansesta Manhattania : Kuntavaikuttajien luomat tulkintakehykset ja deliberaatio mielipidekirjoituksissa Tampereen raitiotiestä 2010–2015 - Miikkulainen, Lauri (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Poliitikot ja muut vaikuttajat käyttävät mielipidekirjoituksia viestiäkseen kannoistaan muille päättäjille sekä laajemmalle yleisölle, ja media perustelee yleisönosastoja kansalaiskeskustelun ruokkimisella. Mutta muodostavatko tuollaiset kirjoitukset keskusteluyhteyttä eri tahojen välille? Tutkielma tarkastelee, löytyykö vaikuttajien kirjoituksista deliberatiivisia piirteitä, esimerkkinä Tampereen kaupungin raitiotiehankeen ympärillä käyty keskustelu vuosina 2010–2015. Analyysin kohteena ovat kunnallisten vaikuttajien mielipidekirjoitukset maakuntansa johtavassa päivälehdessä Aamulehdessä. Mielipidepalstoilla päättäjät voivat käydä julkista keskustelua ilman välissä olevaa tulkitsijaa. Poliitikkojen mielipidekirjoituksia tarkastellaan heidän luomiensa tulkintakehysten avulla. Muuttuvatko osapuolten kehykset keskustelun aikana, tai muuttavatko osapuolet ylipäätään mielipiteitään? Onko kehyksissä piirteitä, jotka estävät keskustelua? Tutkielma käsittelee mielipidepalstoja mahdollisina deliberatiivisen keskustelun tiloina. Tutkitun esimerkin yhteydessä työ näyttää, että vaikka deliberaatio on mahdollista, lehti tarjoaa fooruminsa tätä tarkoitusta edistääkseen, eivätkä tulkintakehykset estä aitoa keskusteluyhteyttä, ei käsitellyn Tampereen raitiotiehankkeen ympärillä käydystä keskustelusta löydy deliberatiivisia piirteitä, vaan osapuolet julistavat omaa agendaansa toisten kannoista välittämättä. Puhe on tyyliltään strategista, ei deliberatiivista. Analyysi on toteutettu tekstilähtöisenä sisällönanalyysinä.