Vanhuksen kaatumisen subakuutin vaiheen selvittelyt ja sekundaaripreventio osastohoidossa - Koivula, Miika (My University, 2023)
Tässä narratiivisessa katsauksessa käsitellään vanhuksen kaatumisen jatkohoitoa terveyskeskuksen vuodeosastolla. Tarkoituksena on tuottaa tuore ja käytännönläheinen katsaus terveyskeskuslääkärin tarpeisiin.Katsaus pohjautuu pääasiassa Pubmedista löydettyihin tutkimuksiin. Tarkoituksena on ollut löytää niiltä osin oleelliset tutkimukset, kuin on tarpeen aihepiirin hahmottamiseen: tärkeät hakutermit ja tutkimukset tunnistettiin sekä kirjoittajan asiantuntijuuden että opinnäytetyön ohjaajien neuvonnan pohjalta. Pois jätettyjä tutkimuksia ei raportoitu. Sisällytettyjen tutkimusten laatua ei tarkemmin määritelty.Kaatuminen on yleinen ja usein vakava tapaturma vanhukselle. Kaatuminen on usein monitekijäinen tapaturma. Riskitekijöiden kartoitus vaatii laadukkaan anamneesin ja tutkimuksen, jotta erityisesti muokattavissa olevat riskitekijät kyetään kartoittamaan. Sekundaariprevention muodoista erityisesti fysioterapia ja liikunta ovat tärkeitä. Muut sekundaariprevention muodot on syytä valita jokaisen potilaan kohdalla yksilöllisesti. Kaatumisen ehkäisy on elinikäistä hoitoa, joka vaatii potilaalta vahvaa sitoutumista ja usein läheisen tukea.
Keywords: vanhus,kaatuminen,sekundaaripreventio,osastohoito