Kestävä kehitys käsityössä : Käsityöntekijöiden käsityksiä kestävästä kehityksestä käsityössä - Havila, Sofia; Leppänen, Jenni (My University, 2025)
Tutkimus käsittelee kestävän kehityksen periaatteiden ilmenemistä käsityöntekijöiden työskentelyssä, erityisesti sosiaalisen median käsityöryhmissä. Keskeisenä tavoitteena on selvittää, miten kestävä kehitys näkyy käsityöntekijöiden materiaalivalinnoissa, tuotteiden suunnittelussa ja käsitöiden tekemisessä, sekä millaisia haasteita käsityöntekijät kohtaavat kestävän kehityksen periaatteiden toteuttamisessa. Tutkimuksen aineisto on kerätty Webropol -kyselyllä käsityöaiheisista Facebook -ryhmistä marras-joulukuussa 2024. Verkkokyselyyn vastasi yhteensä 169 henkilöä. Aineisto analysoitiin sisällönanalyysin keinoin. Tutkimuksen tuloksista voidaan päätellä, että käsityöaiheisissa Facebook -ryhmissä olevat käsityöntekijät pohtivat omia materiaalivalintoja, tuotteiden tarpeellisuutta ja työskentelytapoja kestävä kehitys huomioiden. Sosiaalisen median yhteisöt, kuten Facebook -ryhmät, toimivat paitsi inspiraation ja tiedon jakamisen alustoina, myös yhteisöllisyyden ja vertaistuen lähteinä, jotka voivat osaltaan edistää vastuullista toimintaa käsityössä. Tulosten perusteella voidaan todeta, että käsityöntekijöillä on erilaisia haasteita toteuttaa kestävää kehitystä käsitöissä, kuten kustannuskysymykset. Jatkotutkimusaiheiksi nousevat esimerkiksi eri sukupolvien käsityötottumusten ja kestävän kehityksen arvostuksen vertailu, käsityön ja kaupallisuuden kestävyysnäkökulmat sekä sosiaalisen median rooli käsityökulttuurin säilyttämisessä. Näihin jatkotutkimusaiheisiin liittyviä asioita nousi esiin tämän tutkimuksen tuloksissa ja johtopäätöksissä. Tämä tutkimus tuo esille käsityön potentiaalin toimia kestävän kehityksen edistäjänä, mutta osoittaa myös sen, että tarvitaan lisää konkreettisia keinoja ja tietoa, jotta käsityöntekijät voisivat vastata kestävän kehityksen haasteisiin.
Keywords: ekologinen työskentely käsitöissä, kestävä kehitys, käsityö, käsityöntekijä, sosiaalinen media