Luontoblogidiskurssien uhkakuvat ja mahdollisuudet - Salo, Pia (My University, 2023)
Pro gradu -tutkielmani aiheena on luontoblogidiskurssien uhkakuvat ja mahdollisuudet. Tutkimuskysymykseni on: Minkälaisia uhkakuvia ja mahdollisuuksia luontoon liitetään blogidiskursseissa? Jatkan kandityötäni Metsäluonnon lumo ja hyvinvoiva ihminen, ottamalla tarkasteluun kulttuuriperinnöllisen tarkastelukulman luontoblogien diskursseista. Tutkielman aineistona on viisi eri luontoblogia vuodesta 2013 vuoden 2022 loppuun asti. Aineistoni koostuu kolmesta yksityishenkilön kirjoittamasta luontoblogista ja kahdesta luontoliiton ylläpitämästä blogista. Tarkasteltavassa aineistossa on yhteensä 390 blogikirjoitusta. Tarkastelen aineistoani sisällönanalyysin menetelmän avulla etsien vastausta luontoblogien diskurssien uhkakuvista ja mahdollisuuksista. Hypoteesini luonnon pastoraalisista kuvauksista osoittautui hieman vaillinaiseksi, koska tutkielmassa nousi selkeästi esiin myös luontoon liittyvät uhkakuvat. Alkuperäinen mahdollisuuksien kenttä laajentui, kun oivalsin, että myös kulttuuri ja harrastukset ovat mahdollisuuksia luontokontekstissa. Luontoblogien diskursseissa oli löydettävissä erittäin houkuttelevia otsikoita, jotka innostavat lukemaan niitä. Sosiaalisessa mediassa blogialustat pyrkivät vaikuttamaan tunteisiin ja tämä seikka nousi esiin tutkimuksessa tunteisiin vaikuttavina kirjoituksina. Uhkakuvissa näyttäytyivät biodiversiteettikriisi, ilmastonmuutos, eläinkato, muovi, valosaasteet, haitalliset vieraslajit, tuulivoima, energia, melu, kaivokset, kasvihuonepäästöt ja lämpenevä maaperä. Mielenkiintoisiksi löydöiksi nousivat runsaat Talvivaaran kaivosta käsittelevät tekstit vuodelta 2013 sekä tänä päivänä ajankohtaiset Venäjään ja energiaan liittyvät kirjoitukset. Merkittävää oli myös se, että ilmastonmuutosta kuvattiin aineistossa vuodenaikojen ja eläimistä erityisesti lintujen kautta. Mahdollisuuksina tutkimuksessa näyttäytyivät luonnon kauneus, luonnon mystisyyden kokemukset, luontovaikutteinen taide ja kirjallisuus, luonnon suoma hyvinvointi sekä harrastusmahdollisuudet. Korona oli yllättävä löydös, joka tutkimuksessa näyttäytyi mahdollisuutena, joka soi ihmisille aikaa viettää enemmän aikaa luonnossa. Myös jokamiehenoikeudet ovat Suomessa arvokas aineeton kulttuuriperinnöllinen mahdollisuus luonnon kokemiseksi kaikille ihmisille tasa-arvoisesti. Kriittistä kulttuuriperintöä pohdittaessa aineistossa nousee esiin poliittiset ja yhteiskunnalliset tekijät sekä yksilöiden vaikutus luonnon kulttuuriperinnön säilyttämiseksi.
Keywords: luonto, kulttuuriperintö, luonnon monimuotoisuus, metsäkulttuuri, luontosuhde, digitaalinen kulttuuri, sosiaalinen media, blogit, ilmastonmuutos, luontokato, kriittinen kulttuuriperintö, biocultural heritage