@voimaantunutmies - Instagram-satiiria sukupuolinormeista - Lehtinen, Riikka (My University, 2023)
Tässä tutkimuksessa tarkastelen @voimaantunutmies-Instagram-tiliä, joka käyttää satiirisia meemejä sukupuolinormien kritiikkiin. Myös tilin meemien kommentoijat jäljittelevät sukupuoliroolit kääntävää satiiria. Tavoitteenani tutkimuksessa on selvittää, minkälaisia sukupuolistereotypioita @voimaantunutmies-tilin meemeistä voidaan havaita, sekä miten tilin meemit kytkeytyvät aikaansa, miten tilin meemejä voidaan luokitella, ja mitä valituista kommenteista voi sanoa yhdessä meemien kanssa. Pääpaino taustoittavassa teoriassa on Internet-meemeissä, satiirissa, sukupuolinormeissa ja -stereotypioissa. Tutkimuksen primääriaineisto kattaa 294 meemiä aikaväliltä 11.3.2022–18.10.2022. Aineiston keräsin talteen aikavälillä 4.10.2022–19.1.2023. Käytän sekä laadullisia että määrällisiä menetelmiä, ja lisäksi yhdistelen analyysivaiheessa molempia. Tutkimuksen tavoitteena on ymmärtää aineistoa monipuolisesti sekä määrällisen että laadullisen analyysin avulla. Voidaan myös puhua monimenetelmäisestä tutkimuksesta. Määrällisessä tutkimusvaiheessa aineisto on tiivistetty kaavioihin ja taulukoihin, ja se toimii pohjana myöhemmälle analyysille. Laadullisessa vaiheessa hyödynnän teemoittelua, joka auttaa tunnistamaan meemien aihepiirejä. Teemoja oli yhteensä 6 mahdollisine alateemoineen. Tutkimuksessa käytetään myös lähilukua meemien analysoimiseen sekä netnografista tutkimusta meemien kommenttien analysointiin. Tulosten perusteella @voimaantunutmies-tilin meemit käsittelivät monenlaisia sukupuolistereotypioita satiirin avulla. Ne käyttivät ironiaa, sarkasmia ja karikatyyrejä tarkastellessaan sukupuolta ja sukupuolirooleja. Meemit herättivät jonkin verran keskustelua sukupuolirooleista, ja kommentoijat tekivät sen matkimalla tilille ominaista satiirista tyyliä luomalla karrikoituja kuvauksia kuvitelluista henkilöistä ja tapahtumista. Tavoitteena niin meemeillä kuin kommenteilla on paljastaa perinteisten sukupuoliroolien absurditeetti ja haastaa niitä. Niiden tarkoituksena voi olla keskustelun herättäminen ja perinteisten sukupuoliroolien kritisointi, mutta ne voivat myös luoda tahallista tai tarkoituksetonta vastakkainasettelua. Satiirilla osoitettu kritiikki voi auttaa ymmärtämään sukupuolten välisen tasa-arvon tärkeyttä ja haastaa nykyisiä sukupuolirooleja. Meemit myös kytkeytyivät aikaansa monin tavoin, ja tästä esimerkkeinä esimerkiksi nostamani ajankohtaiset uutisartikkelit. Jatkotutkimuksen kannalta kiinnostava käsite ja ilmiö on Internet-satiirin potentiaali synnyttää ketju satiirisia sisältöjä ja luoda niin sanottu “satiiriliike”.

In this study, I focus on the @voimaantunutmies (´@empoweredman´) Instagram account, which uses satirical memes to criticise gender norms. The commenters on the account also mimic gender role-reversing satire. My aim in this study is to find out what kind of gender stereotypes can be detected in the memes of the @voimaantunutmies account, and how the account's memes are linked to their time, how the account memes can be classified, and what the selected comments can be said in conjunction with the memes. The main focus of the background theory is Internet memes, satire, gender norms and gender stereotypes. The primary data of the study covers 294 memes from 11.3.2022 to 18.10.2022. I collected the data between 4.10.2022 and 19.1.2023. I use both qualitative and quantitative methods and combine both in the analysis phase. The aim of the study is to gain a comprehensive understanding of the data using both quantitative and qualitative analysis. This can also be referred to as a multi-method study. In the quantitative phase, the data is summarised in graphs and tables, which serve as a basis for further analysis. In the qualitative phase, I use thematic analysis to help identify the themes of the memes. There were 6 themes in total with possible sub-themes. The study also uses close reading to analyse memes and a netnographic research to analyse comments on memes. Based on the results, the memes on the @voimaantunutmies account dealt with a wide range of gender stereotypes through satire. They used irony, sarcasm and caricatures when exploring gender and gender roles. The memes generated some debate on gender roles, and commentators did so by mimicking the satirical style of the account by creating caricatured descriptions of fictional characters and events. The aim was to to expose the absurdity of traditional gender roles and to challenge them. They may be intended to stimulate debate and critique traditional gender roles, but they can also create deliberate or unintended confrontation. Satirical criticisms can help people understand the importance of gender equality and challenge existing gender roles. Memes were also linked to their time in many ways, as exemplified by the current news articles I have highlighted. An interesting concept and phenomenon for further research is the potential of Internet satire to generate a chain of satirical content and create a so-called 'satire movement'.
Keywords: Internetmeemit, kuvameemit, satiiri, sukupuolistereotypiat, sukupuolinormit, Internet memes, image memes, satire, gender stereotypes, gender norms