Sosiaali- ja terveydenhuollon paloturvallisuuteen liittyvät käytännöt aitoshoidossa, tuetussa asumisessa ja kotiin annettavissa palveluissa 2015 - Tarja Ojala; Hanna Koskinen; Markus Grönfors; Brita Somerkoski; Niina Martikainen; Anne Lounamaa (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, 2022)
Tutkimusraportti on osa Sosiaali- ja terveydenhuollon paloturvallisuuteen liittyvät käytännöt ja pelastuslaki (STEP) -hanketta. Hanke on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vuosina 2012–2016 toteuttama tutkimus- ja kehittämishanke. Hanke käynnistettiin pelastuslain vaatimusten toteutumisen seuraamiseksi. Taustalla on huoli sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaiden paloturvallisuudesta. Huoli kytkeytyy yhteiskunnalliseen muutokseen, jossa erityistä tukea tarvitsevien ryhmien asumisessa suositaan ja tuetaan kotona asumista.
Raportissa julkaistaan 2015 tehdyn kyselyn tulokset ja pohditaan tilanteen muuttumista 2013 tehdyn edellisen vastaavan kyselyn perusteella. Raportissa arvioidaan vuoden 2011 pelastuslain vaatimusten toteutumista ja tilanteen muutosta asteittain vuoteen 2015.
Hankkeen aikana on tehty yhteensä neljä erillistä kyselyä ja yksi haastattelututkimus. Lisäksi on tehty kirjallisuushakua ja tuotettu maksuton koulutusaineisto. Tämä raportti, 2013 tehdyn kyselyn raportti, samoin kuin koulutusaineisto ovat maksutta saatavissa hankkeen verkkosivuilta http://www.thl.fi/step
STEP-hankkeen osana tehty haastattelututkimus antaa laadullista tietoa paloturvallisuusriskeistä ja niiden parannusehdotuksista. Haastattelututkimuksen tulokset julkaistaan erillisinä artikkeleina.
STEP-hanke on toteutettu Palosuojelurahaston, Sisäministeriön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rahoituksella. Kiitämme Palosuojelurahastoa ja Sisäministeriötä, Pelastusopistoa ja pelastuslaitoksia hankkeen aikana tehdystä yhteistyöstä ja kaikkia kyselyihin ja haastatteluihin osallistuneita henkilöitä arvokkaasta panoksestanne. Samoin kiitämme STEP-hankkeen ensimmäisen vaiheen toteuttaneita henkilöitä: Mirka Råback, Markus Grönfors, Antti Impinen, Nina Martikainen ja Pirjo Lillsunde.