Poliisin näkökulma ympäristörikosten ennaltaehkäisyyn - Korteniemi, Anna-Riina (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Tutkimuksen aiheena on esitutkintaviranomaisen näkökulma ympäristörikosten ennaltaehkäisyyn ympäristörikoksissa. Ympäristörikokset ja ympäristöoikeus ovat olleet merkittävien lainsäädäntömuutosten alla tällä vuosituhannella. Hallinnollinen rikostorjunta on käsitteenä tuore ja ympäristörikosten ennalta estävää tutkimusta ei löydy kovinkaan paljon Suomesta. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, miten ympäristörikosten syntymistä voidaan estää ennalta. Mitä keinoja poliisi näkee ympäristörikosten syntymisen estämiseen? Mitä ongelmia ympäristörikosten torjunnassa on tällä hetkellä? Miten ympäristörikosten torjuntaa pitäisi kehittää? Tarvitaanko lainsäädäntömuutoksia tai viranomaisten toimintatapojen muutoksia? Aineisto koostuu poliisissa ympäristörikosten tutkintaa johtavien henkilöiden teemahaastatteluista. Tutkimuksessa käytetään sisällönanalyysia ja aineistoa tarkastellaan faktanäkökulmasta. Tutkimuksen tuloksia vertaillaan aikaisempiin tutkimustuloksiin ympäristörikollisuudesta ja muihin samankaltaisista rikostyypeistä tehtyihin tutkimuksiin sekä voimassa olevaan lainsäädäntöön. Tutkimuksen keskeisin havainto on, että ympäristörikosten estäminen ja paljastaminen vaatii vielä toimivampaa yhteistyötä, jotta voidaan hyödyntää tehokkaammin jo olemassa olevaa lainsäädäntöä ja keinoja ympäristörikosten synnyn estämiseksi. Ympäristörikoksesta ilmenee usein vain jokin seuraus ja viranomaisyhteistyöllä on löydettävä rikoksen aiheuttaja. Vakavien rikostyyppien luonteesta johtuen rikos täytyy löytää, näytön hankkiminen on haastavaa ja ympäristörikoksiin ei suhtauduta Suomessa sen vaativalla vakavuudella. Ympäristörikollisuudessa osaamisalue on moniulotteinen talousrikollisuudesta yksityiskohtaiseen ympäristöoikeutta koskevaan asiantuntijuuteen. Tutkintakulttuuri on monimuotoista laajasta viranomaistoimijaverkosta johtuen. Toimintakulttuuriin eroihin vaikuttaa maantieteellinen sijainti ja sen tuomat alueelliset haasteet ympäristössä ja sen hyödyntämisessä alueella. Alueen ympäristöasiantuntijuus on kuntapohjaista ja yhteistyömuodot eri poliisilaitosten ja kuntien välillä ovat vaihtelevia. Lisäksi on tärkeää lisätä kansalaisten tietoisuutta ympäristörikollisuuden ympäristövaikutuksista.