“I feel so clean like a money machine” : Taloussosiologisia huomioita Bitcoin-markkinoista - Tikkanen, Samuli (My University, 2022)
Kryptovaluuttojen kasvava suosio on merkittävä trendi 2020-luvulla. Heikosti säännellylle alalle on virrannut lyhyessä ajassa huomattava määrä varallisuutta. Pelkästään suurimpaan kryptovaluuttaan, Bitcoiniin sidottu varallisuus on kirjoitushetkellä joulukuussa 2021 lähes 900 miljardia euroa. Tässä tutkielmassa käsitellään Bitcoin-kryptovaluuttaa poliittisen talouden analyysin näkökulmasta. Tutkielmassa käydään läpi millaisia erityisominaisuuksia Bitcoin-markkinoilla on sekä millaisia markkinan institutionaaliset toimijat ovat. Tutkielmassa peilataan Bitcoin-teknologian suhdetta poliittisiin ideologioihin ja sen synnyttäneeseen yhteiskunnalliseen ympäristöön. Keskiössä on taloussosiologinen kysymys, kuinka Bitcoin on uppoutunut yhteiskuntaan? Bitcoin on syntynyt yhteiskunnallisten ja poliittisten kehityskulkujen seurauksena ja muotoutunut kyberlibertarismina tunnetun ajatusmaailman pohjalta. Kyberlibertarismia määrittää kokemus teknologian epäpoliittisuudesta ja inhimillisen toiminnan epäluotettavuudesta. Kyberlibertaarit kokevat teknologian lisäävän vapautta yhteiskunnassa. Tämä ajatusmaailma näkyy Bitcoinin keskeisissä ominaisuuksissa, kuten rajatussa rahavarannossa, asosiaalisessa ihmiskäsityksessä sekä lohkoketjuteknologiaan kohdistetussa luottamuksessa. Työn tärkein anti on Bitcoinin takaisinkytkentä osaksi sosiaalista maailmaa ja taloutta. Bitcoin- ideologia pyrkii etäännyttämään teknologiaa sosiaalisesta ja poliittisesta alueesta korostamalla, kuinka Bitcoin mahdollistaa taloudellisen vaihdon ilman luottamusta pankki-osapuoleen tai myyjään. Tosiasiassa Bitcoinin käyttäjä sitoutuu osaksi suurempaa sosiaalista yhteisöä. Koko Bitcoinin arvo ja toiminta valuuttana perustuu jaetulle uskomukselle ja sen arvoa ylläpitävälle yhteisölle.
Keywords: kryptovaluutta, kryptovaluutat, Bitcoin, uppoutuneisuus, raha, kyberlibertarismi, markkinat