Enterprise content management -järjestelmä CAD-suunnittelun tukena - Lempiäinen, Mikko (My University, 2018)
Yrityksissä käytössä olleet dokumentin-, asiakirjan- ja sisällönhallintajärjestelmät ovat konvergoituneet integroiduiksi yrityssisällön hallintajärjestelmiksi, eli enterprise content management -järjestelmiksi. Yrityssisällön hallinta on myös näiden järjestelmien soveltamista ohjaava johtamisoppi, joka käsittää strategiat, työkalut, prosessit ja osaamisen yrityksen tietovarojen hallintaan. Yrityssisällön hallinnan tavoitteet määrittelee tietämyksenhallinta. Tämän tutkielman taustaprojektin tavoitteena oli kehittää erään markkinoilla olevan ECM-järjestelmän kyvykkyyttä toimia CAD-ohjelmistojen käytön tukena. CAD-ohjelmistoja sovelletaan laajasti esimerkiksi tuotesuunnittelussa sekä rakennusalalla. Niihin liittyy läheisesti tuotetiedon hallinta (PDM, product data management) sekä tuotteen elinkaaren hallinta (PLM, product lifecycle management), jotka myös esitellään tutkielmassa. Tutkimuksen tutkimuskysymyksenä on, miten ECM-järjestelmää voidaan hyödyntää CAD-suunnittelun tukena. Tutkimuksessa selvitetään, miten ECM-järjestelmää tulisi kehittää, jotta yhteistoiminta CAD-ohjelmistojen kanssa olisi mahdollisimman mutkatonta; mitä hyötyjä ECM-järjestelmästä on saatavissa tässä sovellusympäristössä sekä miten siinä voi soveltaa yrityssisällön hallintaa. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena ja sen tutkimusotteena on suunnittelututkimus (DSR, design science research). Osana tutkimuksen taustaprojektia kehitettiin olemassa olevaa ECM-järjestelmää CAD-ohjelmistoyhteensopivuuden osalta. ECM-järjestelmää testattiin kolmessa case-yrityksessä useita eri CAD-ohjelmistoja vasten sekä ennen että jälkeen kehitystyön. Yritysten päättäjiä ja loppukäyttäjiä haastateltiin ECM-järjestelmän käyttöönoton tavoitteista ja heidän kanssaan järjestettiin yhteisiä testaussessioita, joissa ECM-järjestelmään tehtyjä parannuksia validoitiin. Metodeina käytettiin teemahaastatteluja ja osallistuvaa havainnointia. ECM-järjestelmään saatiin tutkimuksen myötä tuotettua toimintoja, jotka paransivat yhteensopivuutta CAD-ohjelmistojen kanssa. Osa näistä toiminnoista ei valmistunut tutkimuksen taustaprojektin aikana, joten ne jäivät validoimatta. ECM-järjestelmistä voi olla hyötyä CAD-ohjelmistoja käyttävissä yrityksissä, mutta PDM-järjestelmän korvaajiksi ne soveltuvat ainoastaan tutkielman johtopäätöksissä tarkemmin esiteltävin ehdoin. Sen sijaan CAD-suunnitelmien yhdistäminen yrityksen yleisen sisällönhallintaan ECM-järjestelmien avulla vaikuttaa tutkimuksen mukaan lupaavalta. Yrityssisällön hallinnan hyödyistä CAD-suunnitteluun liittyvissä prosesseissa on hyviä esimerkkejä.
Keywords: ECM-järjestelmät, yrityssisällön hallinta, CAD, sisällönhallinta