Digitaaliset teknologiat osana hankintojen johtamista - Laitinen, Essi (My University, 2025)
Industry 4.0 eli neljäs teollinen vallankumous on saanut viime vuosien aikana paljon huomiota. Termillä viitataan valmistusteollisuudessa parhaillaan käynnissä olevaan vallankumoukseen, jonka ytimessä ovat kehittyneet teknologiat, kuten esineiden internet, tekoäly sekä lohkoketjut. Industry 4.0:ssa teknologiat yhdistyvät tukemaan reaaliaikaista, tietoon pohjautuvaa päätöksentekoa, ja ilmiölle on ominaista esimerkiksi tuotteiden kasvava digitalisoituminen sekä toimintojen verkottuminen. Industry 4.0:n vaikutukset ulottuvat laajasti eri liiketoiminta-alueille, erityisesti hankintoihin. Tämän seurauksena myös hankintojen johtaminen tulee kohtaamaan muutoksen, jossa I4.0 teknologiat integroituvat perinteisiin hankintaprosesseihin. Yritykset pyrkivätkin ottamaan käyttöön uusia teknologioita, jotta ne pysyisivät mukana kasvavassa globaalissa kilpailussa. Muutos ei kuitenkaan ole yksiselitteinen, ja monilla organisaatioilla on vaikeuksia hahmottaa, mitä digitalisaatio käytännössä tarkoittaa hankintojen johtamisen näkökulmasta. Tämän tutkimuksen tavoitteena on analysoida I4.0 teknologioiden vaikutuksia hankinnan johtamisen tehokkuuteen ja päätöksentekoon sekä tunnistaa oleellisimmat teknologiat hankintojen johtamisen kannalta. Keskeisimmät teknologiat, jotka vaikuttavat hankintojen johtamiseen ovat esineiden internet, älykkäät sensorit, lohkoketjut, big data -analytiikka, tekoäly, pilvilaskenta sekä ohjelmistorobotiikka. Tutkimusten tulosten perusteella I4.0 teknologioiden nähdään tuovan useita eri mahdollisuuksia hankintojen tehokkuuden sekä päätöksenteon parantumiseen, kuten esimerkiksi ostoprosessin automatisoiminen sekä tiedon läpinäkyvyyden lisääntyminen. Samalla teknologioiden käyttöönotossa on tunnistettu haasteita, jotka liittyvät muun muassa organisaation kulttuurin vastahakoisuuteen uusia teknologioita kohtaan sekä epävarmuuteen teknologioiden tuomasta arvosta. Industry 4.0 teknologioiden hyödyntäminen voi tulevaisuudessa muodostua merkittäväksi kilpailutekijäksi hankintojen johtamisessa, ja hankintojen roolin kehittyessä strategisemmaksi myös työntekijöiden rooli tulee muuttumaan. Teknologioiden avulla saavutettavat mahdollisuudet realisoituvat kuitenkin ainoastaan, jos organisaatiossa panostetaan henkilöstön tukemiseen ja digitaaliseen muutoksen on kunnolla sitouduttu koko organisaatiossa. Yleinen tietämys teknologioista ja niiden vaikutuksista on kuitenkin kirjallisuuden perusteella vielä puutteellista.
Keywords: hankinta, hankintojen johtaminen, Industry 4.0, neljäs teollinen vallankumous, hankinnan digitalisaatio