Toiminnan jatkuvuuden varmentaminen taloudellisesti epävarmoina aikoina - Nivalainen, Paula (My University, 2025)
Tämän tutkielman tarkoituksena on tutkia toiminnan jatkuvuutta ja siihen vaikuttavia eri tekijöitä. Tutkiel-massa käydään läpi tekijöitä, joilla on vaikutusta toiminnan jatkuvuuden lausuntoon sekä tilintarkastuksen roolia toiminnan jatkuvuuden varmentamisessa. Tilintarkastajan tulee arvioida yrityksen toiminnan jatku-vuutta, siten että yrityksen sisäiset ja ulkopuoliset tekijät otetaan huomioon. Tilintarkastajan ammattitaidolla, kokemuksella sekä ammatillisella skeptisyydellä on suuri merkitys toiminnan jatkuvuuden arvioimisessa. Covid-19 pandemia ja Ukrainan sota ovat lisänneet merkittävästi epävarmuutta yritysten toiminnan jatkuvuu-dessa, erityisesti rakennusalalla. Ukrainan sodan myötä tilintarkastajat ovat odottaneet toiminnan jatkuvuuden ongelmien lisääntyneen jopa enemmän kuin koronapandemian pahimpina aikoina. Yritysten tilinpäätökset laa-ditaan oletuksella, että toiminta jatkuu seuraavan tilikauden ajan. Tilintarkastajan tehtävänä on arvioida sen oikeellisuus. Mikäli toiminnan jatkuvuuden osalta ilmenee epävarmuutta, tulee tilintarkastajan raportoida siitä tilintarkastuskertomuksessa. Tilintarkastuksen merkitys toiminnan jatkuvuuden varmentajana korostuu talou-dellisesti haastavina ja epävarmoina aikoina. Tilintarkastajan tulee kerätä riittävästi näyttöä yrityksen kyvystä jatkaa toimintaansa ja arvioida johdon tekemät arviot kriittisesti. Tilintarkastuskertomuksessa tulee tuoda esiin olennaiset epävarmuudet toiminnan jatkuvuuden suhteen. Rakennusala on yksi talouden keskeisistä toimialoista, mutta se on kohdannut viime vuosina useita haasteita, kuten materiaalikustannusten nousun, korkojen nousun ja toimitusketjujen häiriöt. Yritykset ovat joutunut ta-loudellisiin vaikeuksiin, jotka voivat johtaa saneerausmenettelyihin tai jopa konkursseihin. Yrityksen talou-delliset tunnusluvut, kuten Laitisen Z-luku, omavaraisuusaste%, quick ratio sekä sijoitetun vapaan oman pää-oman tuotto -% ovat tärkeitä mittareita, kun arvioidaan yrityksen taloudellista tilannetta. Yhteenvetona voidaan todeta, että toiminnan jatkuvuuden arviointi on keskeinen osa tilintarkastajan tehtävää, erityisesti taloudellisesti haastavina aikoina. Tilintarkastajien on oltava valppaita ja raportoitava ajoissa epä-varmuuksista, jotta yritykset voivat saada tarvittavaa tukea ja välttää pahimmat seuraukset, kuten konkurssin
Keywords: Toiminnan jatkuvuus, tilintarkastaja, tilinpäätös, tilintarkastuskertomus, taloudellinen epävar-muus, rakennusala