Business intelligence strategisen päätöksenteon tukena pienissä ja keskisuurissa yrityksissä - Pekuri, Heini (My University, 2024)
Business intelligencen (BI) käyttö liiketoiminnassa on ollut kasvussa viime vuosikymmenen aikana. BI käsitteenä kattaa koko prosessin, jossa raa’asta datasta löydetään relevanttia tietoa ja saatetaan se päätöksentekijöiden saataville. BI:llä on liiketoiminnassa monia käyttökohteita, jotka tukevat päätöksentekoa. Näitä ovat säännöllisten sekä tilannekohtaisten raporttien ja ennusteiden luominen, suoritusmittarien seuraaminen, tiedon visualisointi ja analysointi sekä relevanttien trendien havaitseminen. Pienet ja keskisuuret yritykset ovat tärkeä osa taloutta, mutta BI-ratkaisut olivat pitkään PK- yritysten saavuttamattomissa esimerkiksi hintatason tai järjestelmien kompleksisuuden takia. BI-ratkaisut luovat suuremmille yrityksille kilpailuetua vahvistaen edelleen heidän asemaansa markkinoilla. Nykyään markkinoilta löytyy kuitenkin myös PK-yrityksille sopivia ratkaisuja, jotka eivät vaadi suuria resursseja. PK-yritysten strategisen päätöksenteon prosessi eroaa suurten yritysten päätöksenteosta, ja tutkielmassa selvitetäänkin, miten BI voi tukea myös PK-yritysten pitkän aikavälin kehityksen suunnittelua. Tutkielmassa käsitellään BI:n käyttöä PK-yritysten strategisen päätöksenteon tukena. Tarkoituksena on myös tunnistaa BI:n ominaisuuksia, jotka hyödyttäisivät PK-yrityksiä tässä pyrkimyksessä. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena. Tutkielma perustuu alan kirjoihin ja tieteellisiin artikkeleihin, jotka käsittelevät BI:tä, päätöksentekoa, strategiaa, PK-yrityksiä ja yrittäjyyttä. Tutkielmassa havaitaan, että BI-ratkaisut voivat tarjota tukea PK-yritysten strategiselle päätöksenteolle useassa prosessin vaiheessa. PK-yritykset voivat tarkastella ja analysoida liiketoimintaympäristöään BI-ratkaisujen avulla ja siten havaita liiketoiminnalle relevantteja uhkia ja mahdollisuuksia täten luoden pohjan strategiselle päätöksenteolle. BI:n avulla voidaan luoda päätöksenteon tueksi relevantteja raportteja ja analyyseja, esimerkiksi skenaario- tai investointianalyyseja. Voidaan myös ennustaa esimerkiksi tulevia kassavirtoja tai markkinaolosuhteita. Tämän lisäksi strategisen päätöksen implementointivaiheessa BI:n avulla voidaan luoda, havainnollistaa ja seurata tärkeitä suorituskykymittareita ja näin seurata strategisen päätöksen onnistumista. Tästä tutkielmasta voi olla hyötyä PK-yritykselle, joka pohtii BI:n käyttöönottoa ja sen mahdollisia hyötyjä operatiivisen toiminnan tukemisen lisäksi. PK-yritys saattaa pohtia, tarjoavatko BI-ratkaisut hintaansa nähden tarpeeksi hyötyä; tämä tutkielma valaisee sitä, että BI:llä voi olla positiivinen vaikutus myös yrityksen pitkän aikavälin suoriutumiseen ja se voi olla merkityksellinen yrityksen pitkän aikavälin kannattavuuden kannalta. Varsinkin empiirinen tutkimus BI:n käytöstä PK-yritysten päätöksenteossa on vielä rajallista, ja sitä tarvitaan lisää, sillä vaikka PK-yritykset ovat olleet suurempia yrityksiä hitaampia BI:n käyttöönotossa, on markkinoilla nykyään sopivia ratkaisuja, jotka voivat luoda PK-yrityksille merkittävää kilpailuetua.
Keywords: Business intelligence, PK-yritykset, strateginen päätöksenteko, liiketoiminta-analytiikka