Sukupuolivähemmistöjen kokema syrjintä terveydenhuollossa - Hautojärvi, Milla-Maria (My University, 2024)
Tämän pro gradu -tutkielman aiheena on sukupuolivähemmistöjen kokema syrjintä tervey-denhuollossa ja miten heidän mielestään terveydenhuollon palveluita pitäisi parantaa. Tut-kielman keskeisinä tutkimuskysymyksinä on, millaisia kokemuksia sukupuolivähemmistöil-lä on terveydenhuollon palveluista, ovatko he kokeneet syrjintää ja miten syrjintä on ilmen-nyt, miten sukupuolivähemmistöjen näkökulmasta syrjintää voisi vähentää. Tutkielmassa käytän kevään 2024 aikana keräämääni aineistoa, joka koostuu 60:stä kirjoi-tuskutsuun osallistuneiden vastauksista. Analyysimenetelmänä olen käyttänyt teoriaohjaavaa sisällönanalyysia. Teoreettisena kehyksenä olen tutkimuksessani käyttänyt transteoriaa ja muita sukupuoliteorioita, aikaisempaa tutkimusta sukupuolivähemmistöjen kokemasta syr-jinnästä sekä heidän kokemasta syrjinnästä terveydenhuollossa ympäri maailmaa. Analyysin tulokset olen jakanut viiteen eri luokkaan. Luokittelu syntyi vastausten mukaan. Eniten kirjoituskutsuun osallistuneiden vastaukset käsittelivät negatiivisia kokemuksia, vää-rinsukupuolittamista, epäasiallista käyttäytymistä, terveydenhuollon henkilökunnan tiedon-puutetta ja osallistuneiden parannusehdotuksia terveydenhuollon syrjinnän vähentämiseksi. Analyysissa ja tuloksissa oli tärkeä nostaa myös neutraalit ja positiiviset vastaukset, koska negatiivisten vastausten tapaan myös niistä voidaan oppia, mitä terveydenhuollossa pitäisi tehdä paremmin, jotta perusihmisoikeus terveydenhuollon palveluista toteutuisi. Sukupuoli-vähemmistöön kuuluvat kokivat kuitenkin terveydenhuollon syrjivänä, johon he kovasti ha-luaisivat saada muutoksen aikaan. Tulosten mukaan sukupuolivähemmistöjen kokema syrjintä terveydenhuollossa on edelleen suuri ongelma, eikä terveydenhuolto ole jokaiselle perusihmisoikeus. Terveydenhuollon henkilökunta väärinsukupuolittaa, kohtelee asiakkaita tylysti, vihamieleisesti ja epäasialli-sesti ja sukupuolivähemmistöön liittyvien kysymysten tiedonpuutteen vuoksi jättää sukupuo-livähemmistön terveydenhuollon ulkopuolelle. Parannuksena sukupuolivähemmistöön kuu-luvat kokivat sukupuolineutraalit termit ja kaksijakoisen sukupuolikäsityksen lopettamisen lisäksi lisäkoulutuksen terveydenhuollon henkilökunnalle. Avainsanat: sukupuolivähemmistöt, sukupuolenmoninaisuus, transsukupuoliset, terveydenhuolto, syrjintä
Keywords: sukupuolivähemmistöt, sukupuolenmoninaisuus, transsukupuoliset, terveydenhuolto, syrjintä