Investointiriskit ja -tuotot kestävässä ilmailussa : Kestävien lentopolttoaineiden näkökulma - Mäenpää, Ville (My University, 2024)
Ilmaston lämpeneminen on yhä ajankohtaisempi aihe. Kestävät ratkaisut eri aloilla ovat välttämättömiä, jotta tulevilla sukupolvilla olisi yhtäläiset mahdollisuudet kuin meillä. Ilmailualalla ympäristön kestävyyttä edistäviä ratkaisuja on olemassa monenlaisia. Näiden ratkaisuiden taloudellinen kestävyys on kuitenkin ajankohtainen huolenaihe, johon ei ole löydetty ratkaisua. Tämä tutkielma perehtyy investointiriskeihin ja -tuottoihin, jotka liittyvät kestävän ilmailun ratkaisuihin. Erityistä huomiota kiinnitetään kestäviin lentopolttoaineisiin, joista on kaavailtu ratkaisua alan kestävyyshaasteisiin. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksen ja laadullisen tutkimuksen yhdistelmänä, jossa pyritään pääsemään johtopäätöksiin teoriaa ja käytännön kokemuksia apuna käyttäen. Tutkielmassa vastataan kysymyksiin: Miten yhdistää kestävyys ja taloudelliset tuotot lentopolttoaineissa? Onko kestävässä ilmailussa investointiriskejä ja -tuottoja, joita ei ole otettu riittävästi huomioon? Mitkä ajurit ohjaavat SAF-alan yritysten arvioita SAF-investointien kannattavuudesta? Rajatun sivumäärän takia aihetta käsitellään pintapuolisesti ottaen huomioon kaikista merkittävimmät tekijät. Kestävien lentopolttoaineiden suurimmiksi riskeiksi paljastuivat regulaatio, teknologinen kehitys ja tuotantokustannukset. Investointituotot syntyivät suurimmilta osin välillisesti, esimerkiksi maine- ja strategiahyötyjen ansiosta. Lisäksi tutkielma avasi suomalaisten yhtiöiden intressejä kestävän ilmailun osalta. Syventää tutkimusta suositellaan: kestävien lentopolttoaineiden ja poliittisten päätösten välisestä yhteydestä ja mahdollisuuksista tehdä SAF-investoinneista yrityksille taloudellisesti houkuttelevampia.
Keywords: investointiriskit, investointituotot, kestävä ilmailu, kestävät lentopolttoaineet, SAF