Tulevaisuuden yliopisto-opiskelu “Minun yliopistoni vuonna 2025” -kirjoituskilpailun osallistujien hahmottelemana - Oinonen, Miia (My University, 2022)
Tutkielmassa tarkastellaan, millaisia tulevaisuuskuvia yliopisto-opiskeluun voidaan visioida opiskelijan näkökulmasta.Tulevaisuuden kehityssuuntien hahmottaminen on tärkeää historian ja nykyisen tutkimuksen lisäksi, sillä nopeasti muuttuvassa maailmassa yliopiston tulee valmistautua tuleviin haasteisiin. Tulevaisuusorientoituminen on näkynyt viimeisimpänä erityisesti koronapandemian aikana, jolloin digitalisaation kehittyminen on ollut edellytyksenä laadukkaan opetuksen tarjontaan yhteiskunnan sulkutilankin aikana. Tutkimuksessa analysoidaan yliopisto-opintoja tulevaisuuden yliopistossa kymmenen vuotta eteenpäin visioivan kirjoituskilpailun tekstejä, jotka kerättiin osana Tampereen yliopiston strategiatyötä vuonna 2015. Strategiatyössä keskeistä olivat kansainvälisyys, opintojen työelämälähtöisyys, opintojen digitalisaatio sekä poikkitieteellisyys. Kirjoituskilpailun teksteissä osallistujat kuvailevat näkemyksiään yliopisto-opinnoistaan vuonna 2025. Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää, mitä tulevaisuuden yliopisto-opintoihin liittyviä teemoja opiskelijan näkökulmasta kirjoituksissa nousee esiin, minkälaisia tulevaisuuskuvia näistä muotoutuu ja ovatko nämä toivottavia aiemman tutkimuksen perusteella. Tuloksissa kirjoituskilpailun osallistujat näkevät tulevaisuuden yliopistoon liittyvän opintojen sosiaalisuuden, etäopetuksen ja teknifikaation, kansainvälisyyden, opintojen työelämäyhteyden sekä yliopiston yhteiskunnallisen tehtävän. Nämä aihevalinnat ovat itsessään tutkimuksen kannalta kiinnostava tulos, sillä samalla kirjoitelmien ulkopuolelle on jäänyt joitain muita mahdollisia tulevaisuuskuvia. Tulosten mukaan osallistujat arvostavat sosiaalista vuorovaikutusta opinnoissa tulevaisuudessa, ja tarkemmin ottaen ryhmätyöskentelynä niin etä- kuin lähiopetuksessakin itsenäisesti tai opettajan ohjaamana. Joka toinen kirjoituskilpailun teksteistä, jotka on kirjoitettu ennen COVID-pandemiaa vuonna 2015, tuo esiin etäopetuksen olevan yleisesti hyödynnetty toteutusmuoto tulevaisuuden yliopistossa. Näissä kirjoitelmissa kuvataan mahdollisuutta ajasta ja paikasta riippumattomaan oppimiseen, jolloin opintoja voi suorittaa ympäri Suomea tai ulkomailla. Teknologiaan liittyviä mainintoja oli kirjoituksissa teemoista toiseksi eniten, eli tulevaisuuden nähdään tuovan uusia teknologisia innovaatioita, joita yliopisto hyödyntää opetuksessaan ja opiskelijat oppimisessaan. Osallistujien mukaan teknologia voi edistää mm. ryhmätyöskentelyä. Kansainvälistymisen puolestaan nähdään tulevaisuudessa tapahtuvan kansainvälisenä verkostoitumisena, kielen osaamisena, vaihto-opiskeluna sekä opintojen kansainvälisyytenä. Viimeiseksi osallistujat näkevät yliopisto-opintojen edistävän työelämätaitoja sekä yliopiston olevan tulevaisuudessa yhteiskunnallisesti merkittävä instituutio, joka edistää tasa-arvoa ja tarjoaa käytännön innovaatioita yhteiskunnan tarpeisiin. Tulkinnassa on lähestytty tulevaisuuskuvia niiden toivottavuuden kautta, ja tämän taustalla on käytetty hyödyksi aiempaa tutkimustietoa. Tuloksissa esiintyy täten monilta osin samoja teemoja verrattuna Tampereen yliopiston asettaman strategian sisältöihin. Kokoavana tulevaisuuskuvana voidaan todeta kirjoittajien näkevän yliopiston vuonna 2025 olevan digitalisoitunut, työelämälähtöinen, yhteiskunnallisesti merkittävä sekä sosiaalisesti verkottunut niin Suomen sisällä kuin kansainvälisestikin.
Keywords: liopisto-opiskelu, koulutuksen kehittäminen, tulevaisuuskuvat