"Kanska fult od men det fyller en mycket viktig lucka som tidigare funntis." : Användning av och attityder till pronomenet hen in nätdiskussioner - Lahti, Emilia (My University, 2024)
Min avhandling handlar om det nya könsneutrala personliga pronomenet hen, dess användning och attityderna till det i nätdiskussioner. Jag vill ta reda på hur vanligt det är att använda hen i vanliga diskussioner på internet och hurdana tankar man har kring det samt om man har andra alternativa uttryck som kan användas i stället för han/hon. Mina forskningsfrågor samt analysen innehåller också reflektion kring huruvida pronomenet används när könet är okänt eller irrelevant eller om referenten identifierar sig som icke-binär och om informanterna har andra uttryck de tycker fungerar bättre. Jag har samlat in meddelanden från tre olika svenska diskussionsforum. De meddelanden som innehåller pronomenet hen har jag kopierat till en Word-fil för att kunna analysera kontexterna hen används i och jag har skapat en Excel-fil och med hjälp av dess funktioner har jag räknat hur vanligt det är att använda hen i forumen och hur dess användning har förändrats under åren. Jag utnyttjar också en enkät för att undersöka informanternas tankar kring hen och huruvida bakgrunden, till exempel ålder eller utbildningsnivå påverkar vilka attityder de har till pronomenet. Enkäten innehåller frågor om informanternas bakgrund, om de använder hen själv eller har sett att någon annan använder det i sitt språkbruk, om de tycker att hen är ett nyttigt uttryck, vilka andra användbara uttryck det finns och allmänna tankar de har rörande könsneutrala uttryck. Med hjälp av kvantitativ analys har jag fått reda på att hen fortfarande används ganska sällan och att pronomenet förekommer mest i de trådar som påbörjades ungefär när det godkändes i Svenska Akademiens ordlista, det vill säga 2015. Det används oftast som ett generellt uttryck när könet är irrelevant eller okänt men det har blivit vanligare att använda det också när man refererar till någon som vill att man använder det könsneutrala pronomenet. Anonymitet är också en orsak till använda hen i nätdiskussioner, speciellt om ämnet är känsligt. Enkätundersökningen visar att attityderna till hen generellt är positiva, oberoende på ålder, kön eller andra bakgrundsfaktorer. Det finns några små skillnader mellan olika grupper men de är inte betydande. I användningen finns det större skillnader mellan de informanter som arbetar och de som inte gör det eller inte berättar om sitt arbete. De som arbetar använder hen mer än de som inte gör det. Informanterna nämner också några alternativa uttryck som kan användas i stället för hen: hin, h*n, den/denne, personen och vederbörande som fungerar i vissa kontexter men den allmänna åsikten är att hen är ett bra uttryck som är ganska lätt att använda och som fungerar bra i både tal och text. Fastän pronomenet fortfarande används sällan är attityderna väldigt positiva till det.
Keywords: diskussion, grammatik, hen, kontext, pronomen, sociolingvistik, språkbruk