Kansikuvien kertomaa : 1930-luvun Kotilieden kansikuvat vaikuttajana yhteiskunnassa - Tiempo, Nina (My University, 2025)
Tässä kandidaatintutkielmassa käsittelen 1930-luvun Kotilieden kansikuvia, ja niissä näkyviä yhteiskunnallisia odotuksia ja normeja. Tutkielman alkuperäisaineistona toimii kaikki 1930-luvun Kotiliesi-lehdet, joita on yhteensä 230 kappaletta. Kansikuvat ovat yksittäisiä teoksia, ja ne käsittelevät useimmiten työntekoa, vapaa-aikaa, luontoa sekä sisustusta. Tutkin, minkälaisia teemoja koko vuosikymmenen ajalta nousee esille sekä sitä, miten yhteiskunnalliset normit näkyvät kuvituksissa. Tutkin myös kuvittajien, joita on ollut 20, roolia sekä heidän kuvitustyylejään. Aikaisemmissa aihetta käsittelevissä tutkimuksissa kaikkia tekijöitä ei ole otettu huomioon, vaan ne keskittyvät Martta Wendelinin ja Rudolf Koivun kuvituksiin. Tutkimusmenetelmänä toimivat sekä kvantitatiiviset että kvalitatiiviset menetelmät. Kvantitatiivisella eli määrällisellä tutkimuksella olen luonut kokonaiskuvan kansikuvien aiheista. Olen laskenut esimerkiksi sisä- ja ulkotilojen, eläinten ja ihmisten määriä. Näin olen saanut selville, että tyypillisimmät kuvatut aiheet ovat naiset ja maaseutu. Kvalitatiivisilla eli laadullisilla menetelmillä olen keskittynyt yksittäisen aiheen tutkimukseen. Laadullisten menetelmien kautta kansikuvissa näkyvät aiheet olen tutkimuskirjallisuutta hyödyntäen liittänyt 1930-luvun tapakulttuuriin ja yhteiskuntaan. Kotiliedestä on aikaisemmin tehty laajasti tutkimusta, mutta kansikuvat ovat jääneet vähemmälle huomiolle. Kansikuvien tutkimuksessa yleisimpinä teemoina nousivat suomalainen identiteetti sekä naiskuva. Suomalaista identiteettiä on rakennettu täydellisillä luontokuvauksilla, joissa sää ja luonto seuraavat vuodenaikojen rytmiä. Myös vuosittain tapahtuvat juhlapyhät, kuten joulu, juhannus ja pääsiäinen, ovat toimineet suomalaisen identiteetin rakentajana. Naiskuvaa on luotu työnteon ja vapaa-ajan kautta. Naiset ovat pääosassa kansikuvia ja heidän työskentelynsä rajoittuu kodin piiriin. Heidät näytetään nöyrinä ja ahkerina, vaikka välillä vapaa-aikaa löytyy. Naisten elämänpiirissä näkyvät kotitalousideologian ja perheenemännyyden teemat. Koko vuosikymmenen tasolla kansikuvien aiheet ja teemat pysyvät samoina sekä toistuvat sykleittäin. Kotilieden kansikuvat ovat menneisyyttä ihannoivia eivätkä ne kerro aikalaisten elämästä realistisesti vaan ajan yhteiskunnan normeista.
Keywords: Kotiliesi, kansikuvat, kuvitus, suomalainen identiteetti, naiskuva, 1930-luku