Geriatrin rooli syövän moniammatillisessa hoitotiimissä - Kerminen Hanna; Hellman-Bronstein Aino; Hakala Eveliina; Lehtomäki Kaisa; Bärlund Maarit (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2025)
Yhä useampi uusi syöpä todetaan iäkkäällä henkilöllä. Iäkkään hoito eroaa merkittävästi nuoremman aikuisen hoidosta, joten geriatrisen hoidon periaatteiden sisällyttäminen syöpäpotilaan hoitoketjuun on tärkeää. Geriatriset oireyhtymät ja toimintakyvyn heikentyminen tulee havaita ennen syöpälääkehoitojen aloittamista, sillä ne ovat yhteydessä heikentyneeseen ennusteeseen ja hoidon haittavaikutuksiin. Geriatrinen arviointi moniammatillisena yhteistyönä antaa kokonaiskuvan potilaan tilanteesta. Sen pohjalta pystytään suunnittelemaan syöpähoito potilaan yksilölliset ominaisuudet ja voimavarat huomioiden sekä aloittamaan havaittujen geriatristen oireyhtymien tehokas hoito ja kuntoutus. Geriatrin mukanaolo syövän hoitotiimissä mahdollistaa iäkkään potilaan usein monimutkaisen kokonaistilanteen kartoittamisen, jaetun päätöksenteon sekä potilaan hoidon ja kuntoutuksen suunnittelun niin, että iäkkään potilaan toimintakyky säilyy.